Golden Retriever


Általános megjelenés, tulajdonságok
Ha a golden retriever fajtáról hallunk legtöbbünknek egy arany színű energiával teli, barátságos, mosolygós, nyílt, elegáns, kiegyensúlyozott kutya jelenik meg a szemünk előtt. A fajta ismertsége talán szépségének és intelligenciájának köszönhető, ember igazi társra lelhet benne, a vadászatoktól a terápián keresztül a TV szereplésekig mindenhol találkozhatunk az okos szőkékkel. Magas fokú intelligenciája mellé lehengerlő és megnyerő küldő is társul. Karakteres ám mégis lágy, kedves, mindig mosolygós fejhez az ember legbelsőbb zugaiba belelátó sötét szemek társulnak ami az emberek többségét nyugalommal árasztja el. A kutya másik felén a folyamatosan csóváló szép zászlókkal díszített farok tartozik, közte pedig egy túlzásoktól mentes arányos test található. 
A hírességnek ára is van, mindenki nagyon jól tudja a divatfajták sorsát: állomány felhígul, túlságosan nagy szaporulat, kutyák tömkelege a menhelyeken. Ezzel egyidejűleg rossz idegrendszer és temperamentum. Manapság a fajtának egyre rosszabb híre megy, mindenki hallhatott az agresszív, rossz természetű goldenektől. Sajnos sokan nem veszik figyelembe, hogy egy kutya nem lesz veleszületetten okos és jól nevelt, ez hosszú-hosszú munka, idő, és rengeteg energia gyümölcse. 
Ha megfelelő helyről választunk kölyköt akkor egy könnyen kezelhető, könnyen tanítható barátra lelünk, aki jól kijön két és négylábú barátainkkal egyaránt. Konfliktust nem kezdeményeznek, igazáért mindig kiállnak. Kezdetektől fogva tudatos, következetes nevelést igényelnek, szigorú szabályrendszert, és folyamatos munkát. Sosem szabad elfelejteni, amikor családi kedvencként a golden retrieverben gondolkozunk, hogy egy igen erős ösztönökkel megáldott vadászkutyáról van szó (egy nem régi kutatás szerint a retrieverek a farkasokhoz a harmadik legközelebb álló fajtacsopor), aki akkor érzi jól magát, ha feladatokkal van ellátva (ha mi nem adunk neki, saját magának fog keresni valami elintézendő dolgot - tapasztalat, nézzétek meg a kertünket).

A történelem során a fajta több vonalra szakadt sokoldalúsága miatt. Voltak akik a munkára, akik a küllemre és akik a jellemre fektettek nagyobb hangsúlyt és eszerint szelektáltak, így nagyon különböző temperamentumú kutyákat találhatunk a fajtán belül. A lassú, megfontolttól a pörgős egyedig mindent megtalálhatunk, ám mindegyik igazi golden retriever legfőbb tulajdonsága a megfelelni vágyás. Napi szinten igényelnek kiadós fizikai és mentális lefárasztást, így a lusta gazdiknak könnyen a fejére nőhetnek. 

Ha megfelelő helyről választunk igazi családi kutyák, nem egygazdásak, az egész családot szeretett falkájuknak tekintik. (Rossz idegrendszer esetén, vagy nem elegendő foglalkozással ez katasztrófába is torkollhat, nem győzöm elégszer hangsúlyozni) Nagyon érzékenyek a családban történt változásokra, könnyen átveszik a gazda hangulatát, egyedüllétet rettentően nehezen viselik. 

Történelem - avagy a "tökéletes vadászkutya" születése:


Az 1800-as években Angliában és Skóciában a vadászat igen meghatározó szerepet töltött be, mind sport, mind élelmiszer szerzési lehetőség. Számos nemes igyekezett a tökéletes vadászkutya kitenyésztésével, ami megkönnyíti a mindennapokat. Közepes termetű, vad nyomát követő, vízben és szárazföldön is jól dolgozó kutya volt az elsődleges céljuk. Sir Dudley Marjoibanks (Lord Tweedmouth) aki az 1800-as évek második felében a Loch Ness közelében lévő Guisachan nevű birtokon élt ennél kicsit többre vágyott. Számára a tökéletes vadászkutya az előbb említetteken felül az idényen kívül kiváló családi kutyaként is tökéletesen megállja helyét.
A fajta eredete nagy mértékben nyomon követhető, ugyanis 1952-ben megtalálták a Lord tenyésztési pontos feljegyzéseit aminek köszönhetően mára a legtöbb fajtával ellentétben nem csak tapogatózunk a fajta kialakulását illetően. A feljegyzésekből kiderül Sir Dudleynak konkrét elképzelései voltak amit nagyon tudatos tenyésztéssel valósított meg.

Lord Tweedmouth

A Lord első kutyája Nous (nevének jelentése: Bölcsesség) volt aki egy fekete hullámos szőrű retriever (Ír szetter és St John's Newfoundland keresztezése) alom egyetlen sárga színű kölyke volt. A kutyát Brightonban 1865-ben vette meg egy foltozóvargától. Nous kiválóan teljesített a vadászatokon, kitűnően teljesített szárazföldön és vízen egyaránt.
Három évre Nous érkezése után érkezett hozzá Belle, a liver tweed vízi spániel. Ez a fajta igen nagy tiszteletben állt a vadászok körében, intelligens, szívós, kitartó, bátor kutya volt, akiktől sok család megélhetősége függött, hosszú éveken át használták őket a Brit tengerpartokon. Ez a fajta sajnálatos módon mára kihalt, pedig igen nagy kincset jelentett.
1868-ban megszületett az első alom Belletől és Noustól, négy sárga szukának adott életet Belle, Ada, Primrose, Crocus és Cowslip. Primroset és Cowslipt megtartotta, majd a következő huszonegy évben (1868-1889), őket  tervszerű vonaltenyésztéssel használta külső keresztezésekkel.
Adát az unokaöccse kezeire bízta, aki később a Ilchester-féle Melbury golden retriever kennel alapítószukája lett.

Nous
A lord a vadászatokon való teljesítményt vette elsődleges szelekciónak, a tweed vízi spánieltől a vízi munkát, elhozási képességet, kitartást, az ír szettertől a szárazföldi keresési ösztönt illetve a szőrszínt kívánta a vonalaiba megerősíteni, és belerögzíteni. Külső vonalként a fekete retrievert használta erős vadászösztönei miatt.
Az utolsó alom 1889-ben született, két sárga szuka, Prim és Rose akiknek a vérvonala négy generációra visszakereshető. Ez a fajta erős vonaltenyésztés ebben az időben nem volt egyébként gyakran használt módszer.
Lord Tweedmouth 1894-ben hunyt el, ám a golden retrieverek tenyésztésének itt nem lett vége. Lord Harcourt aki rendszeres látogatója volt a birtoknak vásárolt egy szukát Prim és Rose leszármazottjaiból aki a Harcourt kennel alapítószukája lett.

Az angol Kennel Club flat-coats goldenként regisztrálta az első golden retriever 1903-ban, Lord Harcourt kutyái voltak az elsők akik kiállításon szerepeltek 1908-ban, az Eystal Palaceban megrendezett kiállításon, akkor még el nem ismert fajtaként.
Mrs. Winifred Charlesworth első kutyáját, egy törzskönyv nélküli szukát, Normanby Beautyt 1906-ban vette. Őt fedeztette Culham Bassal, aki a Harcourt kennel legelső és leghíresebb kutyája volt. Innentől Mrs Charlesworth is csatlakozott Harcourthoz a kiállításokon, bár külön osztály még nem volt számukra, 1909-ben nyolc, majd rá egy évre tíz flat-coats golden jelent meg a Cruftson. 1912-ben nyert meg egy field trialt először golden. Mrs. Charlesworth haláláig a golden retriever fajta kialakításának meghatározó alakja volt, eredetileg Normanby nevű kennele egy elírás folytán Noranbyra módosult.
Halála, 1954 óta a golden retriever fajta gyökerestül megváltozott. Egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően egyre több emberhez jutott el, és mindenki a maga formájára alakította a fajtát. Eleinte csak a sötétebb egyedeket preferálták, később engedélyezték a világosabb változatokat, azonban csak az elmúlt évtizedekben lett divatos a ma olyan gyakran látott igazán világos színváltozat.

Mrs Charlesworth and Noranby Sandy & Balfour
Birling James of Somersby
Noranby Diana
Diver of Wolley

Manapság rengeteg vonalat, típust találhatunk a goldeneknél, amerikai-show stílus, európai show (ezen belül is sok változat van, az angol vonalak is sokban különböznek) valamint a munka vonalak.
Sokoldalúságának köszönhetően az élet számos területén társai az embereknek. Mai napig vadásznak velük, vízen és szárazföldön is, terápiás és segítőkutyák, valamint a legtöbb sportban megállják helyüket, néhányukat gombakeresésre használták, de a reklámok, filmek közkedvelt szereplői is.

Angol típus, "Jobeka Japer of Nortonwood"
My Ch. Gambit's Rip Roarn

Munka vonal
SCHERZANDO PISCES



Fajtastandard
Nortonwood Faunus

A fajtastandard (FCI-Standard N° 111) leírja, hogy a golden retriever legfőbb jellemzői hogyan alakulnak testtájak szerint. A golden retriever vadászkutya, a 8. fajtacsoportba, a retrieverek ( ang. to retrieve: visszahozni, visszaszerezni), vagyis visszahozó kutyák közé tartozik. A fajta származási helye Nagy-Britannia, azon belül is Skócia. 
A golden retrievert hagyományosan a lelőtt vízi vadak vízből való apportírozására használták. Napjainkban is ellátja ezt a feladatot, de a fajta ma már nagyon sok területen elterjedt, és kivételes adottságainak köszönhetően változatos feladatokra használják. Megőrizte a munkakutya jellegét, de az elmúlt évtizedekben leginkább családi kutyaként tartják világszerte. A vadászati képességeinek megtartása érdekében a munkavizsgára kötelezett fajták közé sorolják.
A golden retriever harmonikus, elegáns, mégis erőteljes testfelépítésű kutya. A felnőtt kutya testtömege 26 és 40 kg között változik. Marmagassága is eléggé eltérő a fajtán belül, 51-63 cm között mozog, természetesen nemtől függően.

JAKO'S NORDIC CHARM
Fej
A golden retriever feje arányos, szép metszésű, arckifejezése barátságos. A koponya bőre finom, mérsékelten vékony, áttűnnek alatta az arckoponya csontozatának finom részletei. Az agykoponya közepesen széles, de nem tűnik durvának. Az arcorri rész erős, széles és mély, hossza nagyjából megegyezik az agykoponya hosszával. A stop vagy arcorri hajlás és a tarkónyúlvány határozott. Fülei közepesen nagyok, széles alapon háromszög alakúak, a közepesen távol ülő szemekkel egy vonalban tűzöttek. 
A golden retriever orrtükre fekete, de nem kell megijednünk, ha a kutyánk orra időlegesen világosabbá válik. Ez a fajtára jellemző váltóorr, amit az angol szakirodalomban találóan ?winter nose, vagyis téli orr névvel illetnek. Gyakorta a hormonális változások, általánosságban pedig az évszakok váltakozásával járó fényviszonyok okozzák. A szemhéjak és a szájszélek szintén feketék. Ez a világosabb színű golden retrievereknél olyan hatást kelt, mintha fekete szemceruzával sminkelték volna ki a kutyát. A sötét szemhéjakhoz hosszú, világosabb színű szempillák és mélybarna, kedves szemek társulnak (a golden retriever leghatékonyabb fegyvere az ember szívéig hatoló tekintet).

Sinnhein Hot Shot at Nunsbrook
Fogazat
A golden retriever fogazata teljes, jól fejlett, egészséges, ollós harapás jellemzi. Az úgynevezett P1-es fogak hiányát nem tartják komoly hibának, azonban tenyésztésben kívánatosabb a komplett 42 fogból álló fogazat megléte. 

Törzs 
Nyaka feszes és izmos, így képes hosszan és kitartóan cipelni a szájába fogott vadat. 
Felső vonala vízszintes, izmos háta és ágyéka. A far hosszú, feszes és izmos. Mellkasa mély és széles, a bordák szépen íveltek. Lapockája széles, hosszú, kifejezett izomzattal. Könyökei szorosan a bordakosárhoz simulnak. 

Végtagok
Mellső lábai egyenesek, párhuzamosak, erős csontozattal. Hátulsó végtagjai is erősek, szépen szögelltek, a hátulsó lábszárcsontok szép hosszúak ( second thin). A csánkok feszesek, mélyen helyezettek. A hátulsó végtagok egymással párhuzamos lefutásúak. Mancsai rövidek, feszesek, szép boltozattal (úgynevezett ?macskamancsok), nagy és rugalmas talppárnákkal.

Farok
Farkát a hátával egy vonalban tartja, vége nyugalomban a csánkig ér, és a nem kunkorodik vissza.

Catcombe Cock a Doodle Doo

Szőrzet
A szőrzet színe az egészen világos krémszíntől az aranyon át a mélyvörös színig bármi lehet, néhány fehér szőrszál megengedett, de csak a mellkason. Azok a feltevések, amelyek az árnyalat és a temperamentum, a kutya viselkedése között összefüggéseket feltételeznek, a golden retriever fajtánál nem helytállóak tehát a kutya kiválasztásánál csakis a gazda szimpátiája a döntő. A szőrzet lehet sima vagy hullámos lefutású, a golden retrieverre jellemző elegáns zászlókkal a mellső végtagokon, a comb hátulsó részén, illetve a farkon. Jellemzően háromrétegű szőrzete a speciális munkához, a vízből való apportírozáshoz alkalmazkodott. A legalsó, sűrűn tömött, zárt réteget pehelyszerű, vattás réteg alkotja. Ez az úszás során sohasem ázik át, így a kutya bőre mindig száraz marad. Ezért lehetséges, hogy ezek a kutyák a jeges vízből is probléma nélkül kihozzák az elejtett szárnyasokat, és télen sem tétováznak, ha bele kell gázolni a vízbe. Erre épül rá az ún. aljszőrzet. , amit a kutyák a vedlés során elhullajtanak. Ez a szőr egyfajta télikabátként funkcionál, amire tavasszal és nyáron nincs szüksége az állatnak. A hosszabb fedőszőrök a zászlókkal a golden retriever ékszerei. Teljes szőrzetben vedlés előtt a fedőszőrök hosszabb szálai lágy esésűek, szépen követik a test vonalát. Az ügető golden retriever szőrzetét a lengedező, aranyló búzamezőkhöz lehet hasonlítani, ami tiszteletet és tekintélyt parancsoló eleganciát sugároz.

Ch. Styal Scott of Glengilde
a fajta képviselője 42x CC győztes Nagy Britanniában GB
(Ch. Nortonwood Faunus x Ch. Styal Susila)
Egészség

A fajta a közepesen terhelt fajták közé tartozik, az egyik leggyakoribb és legtöbbet emlegetett betegség a diszplázia (HD- Hip Displasya - csípőízületi valamint a ED - Elbow Displasya - könyökízületi). A diszplázia az ízületeket alkotó csontok fejlődési rendellenessége, ennek köszönhetően nem megfelelően illeszkednek egymáshoz ami igen fájdalmas a kutyáknak mozgás közben. Ez lehet öröklött és szerzett (túl korai, megerőltető mozgás, nem megfelelő táplálás) is, vagy a kettő együttesen.
A másik gyakori betegség az entrópium és ectrópium, ilyenkor az alsó szemhély befelé/kifelé fordul, ezzel gyulladást, vakságot okoz.
PRA, progresszív retina atrófia a szem ideghártyájának rendellenessége, ami rejtetten öröklődik. A fényérzékelő receptorok elsorvadnak, ezáltal a kutya megvakul. Ez a betegség gyógyíthatatlan.
Ezek mellett az öröklődő betegségek mellett gyakori a szemgyulladás, allergiás bőrkiütés, fülgyulladás.


Híres Golden Retrieverek 
Néhány híres golden retriever a nagyvilágból, a filmvászonról, és a hírességek oldaláról.

Carolyn Scott és goldene, Rookie. Azt hiszem mindenki által ismert videó, a dogdancing sport kiemelkedő alakjai.

Liberty (Honor's Foxfire Liberty Hume)- Gerald Ford kutyája, az egyik leghíresebb kutya a Fehér Házban. Eredetileg az elnök lányának az ajándéka volt a kutya. Almot is hoztak le tőle, egy szukát, Mistyt megtartottak.


Buddy - az 1997-ben megjelent Air Bud sztárja, a kosarazó golden, ami a kor egyik legsikeresebb vígjátéka volt. 

Trixie – Dean Koontz híres író kutyája, könyveiben számtalanszor találkozhatunk figurájával.


Ben - Úton hazafelé című filmben Árnyékként ismert gonden kan, akibe oly' sokan beleszerettek már. Rengeteg helyen olvastam, hogy ennek a filmnek a hatására választották a fajtát.




Dewmist Silk Screen "Storm" - Azt hiszem nem lehet Stormot nem megemlíteni, a hazai kiállítások kiemelkedő alakja, és az epurópai show goldenek meghatározó kutyája. Számos világgyőztes és európagyőztes címmel büszkélkedhet.


Tenyésztők hazánkban és a nagy világban
(nem teljes lista, csak a szívemhez közelálló kennelek listája)

Egyéb hasznos linkek:



Forrás:
"Házi kedvenceink - golden retriever - Szalay könyvkiadó - írta: Farkas Márta"

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések