Golden retrieverek új betegsége - az ICT-A

Az ICT más néven Ichthyosis főként a golden retrieveresek körében ismert manapság. Nálunk is egyre többen szűrik erre a kutyájukat, habár itthon a GRK februári tenyésztési szabályzata ezt a vizsgálatot még nem írja elő mint kötelező szűrés, ám ez országonként változik.

Mi is az az Ichthyosis általánosságban, embereknél?
Genetikailag meghatározott betegségcsoport, ami a bőr hámlászavarával kapcsolatos, különböző fajtái és megjelenési formái lehetnek, ilyen pl. a palmoplantarkeratosiák és az erythrokeratodermiák által okozott helyi hámlászavar. Közös mindben, hogy nem gyógyítható, a tünetek csak enyhíthetőek.
A felső bőrréteg megvastagodik, majd pikkelyszerűvé válik, a pikkelyek színe, mérete, formája az ICT fajtájától függően igen eltérő, lehet akár finom világos, vagy vastag és sötét. Néhány változatnál, ahol erős pikkelyeződés figyelhető meg, hólyagok is képződhetnek. A bőr színe is megváltozhat, erősen vörös színűvé is alakulhat.
Egyik gyengébb változata például a Ichthyosis vulgaris amikor a bőr csak a téli hónapokban válik rendellenessé és szárad ki, míg a komolyabb, Ichthyosis congenitánál az állandó erős pikkelyeződés a megfigyelhető.

A négy leggyakoribb fajta orvosi szakkifejezéssel:
a. Autoszomális, domináns, Ichthyosis vulgaris
b. X-kromoszómás-recesszív Ichthyosis vulgaris
c. Autoszomális, recesszív, kongenitális lamellás Ichthyosis
d. kongenitális, hólyagképző Erythrodermie Brocq ichthyosis forma

(további információt a betegségről általánosságban,főként emebreknél itt találhatsz: http://www.bohus.hu/ichthyosis/)



ICT a golden retrievereknél
Amikor az 1990-es években először jelent meg a golden retriever fajtánál a hámló bőr, gyakran tévesztették össze seborrheaval, ami egy olyan betegség ami szintén hámlást és korpásodást okoz. Majdnem egy évtizeddel később állatorvosok kutatni kezdték a rendellenességet, és rájöttek, ez egy kizárólag a golden retrieverekre jellemző betegség. Manapság a genetikusok rájöttek a mutáció okára, és már kifejezetten ennek szűrésére alkalmas genetikai teszt is végezhető.
A betegség neve a görög ichthys szóból (jelentése hal) ered, ugyanis a bőrön mint már említett pikkelyszerű képződmény található.

Tenyésztők gyakran hívják kölyökkori korpának, ilyenkor még fehér a színe, de ez a betegség leggyakrabban felnőtt korban is jelentkezik, ekkor már sötét bőrdarabkákként.
Egy még jelenleg is folyamatban lévő amerikai kutatás szerint, amit a Orthopedic Foundation for Animals és az amerikai Golden Retriever Club (GRCA) karöltve végez, a fajta egyedeinek mindössze 0,2%-át érinti láthatóan ez a bőrbetegség. Lehetséges, hogy ez a szám nagyobb, ugyanis még manapság is sokan összekeverik seborrheaval, ami 0,9%-ban érinti a fajtát.
A fajtánál az Ichthyosis-t két típusra bontották, epidermolytic ichthyosis (EI) és nonepidermolytic ichthyosis (NI)-re. A golden retrievereket az NI változat érinti, ami más fajtáknál, mint a Amerikai Bulldog és Jack Russell Terriernél is előfordul, sokkal komolyabb, ám kevésbé elterjedt formában. Az EI a Norfolt Terriereket, Labrador Retrievereket és a Rhodesian Ridgebackeket érinti.

A betegség kialakulását 2010-ben határozta meg a CNRS/University of Rennes (Rennes-i Egyetem) Canine Genet­ics csapat vezetője, Catherine André, Ph.D., által vezetett francia genetikusokból álló csoport. A kutatók kimutatták, hogy a PNPLA1 (patatin-szerű foszfolipáz) fehérjében történik a mutáció.
Németországban összehasonlították az emberek és a golden retrieverek Ichthyosis betegségét okozó géneket, és két beteg családnál is találtak hasonlóságot a gének közt.

Szintén Franciaországban 500 véletlenszerűen kiválasztott golden retrievert vizsgáltak meg, és a következőket tapasztalták:

  • A kutyák 40%-a hordozza az örökölt egy mutáns gént. Habár ők nem lesznek betegek, de 50%-ban továbbítják a gént.
  • 30% beteg, hordozza mind a két sérült allélt, és egy allélt 100%-ban örökíti. Néhány kutya nem mutat jeleket a betegségre.
  • 30% egészséges, az utódok nem lehetnek betegek, még ha a másik szülő hordozó, vagy beteg sem.



ICT és a tenyésztők
Ingrid ICT-s, szemmel láthatóan hámlik a bőre, de még sosem okozott számára semmi hátrányt, kellemetlenséget, vakarózást, fájdalmat. Ismétlem, semmit... Innen kezdődött az érdeklődésem a betegség iránt, kíváncsi voltam ez kinél hogyan jelenik meg.

A facebookos "Golden retriever - Egészség" c. topicban is feltettem a kérdést, kinek milyen tapasztalata van ezzel a betegséggel kapcsolatban, az összes válasz ICT affected kutya gazdájától az volt, hogy panaszmentes a kutya, nem jár sem allergiával, sem egyéb más problémával. Éppen ezért oszlik meg ezzel a betegséggel kapcsolatos szűrésekről alkotott vélemény, változó ki mennyire tartja fontosnak. Vannak akik egyenrangúként kezelik a HD és ED-vel (Csípő és könyökízületi diszplázia)

A fajta rengeteg betegséggel terhelt, ezek közül sok olyan van ami a kutya életminőségét is befolyásolja (PRA1, PRA2, HD, ED) így legtöbben úgy gondolják, jobb lenne ezeket megoldani elsőként, és nem egy olyan betegséget kiszűrni ami a kutya életén nem változtat.

Dániában a tenyésztők kötelesek kedvezményt adni (30-50%) a kiskutya vevőinek, ha a kutya betegségekkel terhelt attól függően mennyire befolyásolja az életminőséget. Svédországban és Norvégiában ellenben az ICT-A -t nem nyilvánították ilyen nemű betegségnek mint a dánoknál, így ott nem kell erre kedvezményt adni.

Margret Casal, Ph.D., D.V.M. a Pennsylvaniai egyetem genetikusa szerint a pozitív ICT-A teszt eredmény nem szabad, hogy eltántorítsa a tenyésztőket. Úgy nyilatkozott, a beteg és a hordozó kutyákat nem szabad kivonni a tenyésztésből, ugyanis ebben az esetben nem lesz elég nagy a genetikai változatosság, nagyfokú beltenyészet alakulhat ki. Azt tanácsolta, betegséget több generáció alatt kell szelektálni, a kutya egészét kell nézni, nem csak egy-egy eredményt, bár kerülni kell a két beteg egyed párosítását.

A GRCA (Golden Retriever Club of America) alapvetően egyetért ezzel a megközelítéssel. Külön kihangsúlyozzák M. Casal véleményét a genetikai állomány szűkítéséről, hiszen hosszútávon ez nem kifizetődő.

A tenyésztők csak az elmúlt időszakban tesztelik a kutyákat, amióta ilyen nagy mértékben jelenik meg, illetve, félnek a vevők reakciójától, a legtöbb korpás kölyköt egyébként hobbi otthonba adják el, továbbá aggódnak amiatt is, mikor kényszerülnek csak mentes kutyákkal tenyészteni, ezzel hatalmas áldozatokat hozni a kutyák minőségével kapcsolatban.


Megoldás, kezelés
Sok helyen lehet olvasni halolajas kezelést, különböző samponokat, étrend kiegészítőket, hipoallergén tápokat, diétákat amit az állatorvosok javasoltak a betegséggel érintett kutyák gazdáinak.
Ingridet pl. belső gyulladásra diagnosztizálták emiatt, majd kezelték, de miután semmi változást nem vettünk észre felhagytunk vele (későbbiekben orvost is váltottunk) majd évekkel ezután, goldenes körökben hallottam az ICT-A-ról, és jöttem rá, ez a problémánk.

Ám hivatalosan semmilyen gyógymódja nincs az Ichthyosisnek. Egyedül genetikai szűrésekkel lehet a betegséget kiküszöbölni, az OptiGen-nél 2011 óta elérhető ez a szolgáltatás.

Forrás:
http://www.grca.org/pdf/health/Ichthyosis.pdf
http://www.optigen.com/opt9_ichthyosis_gr.html
http://www.rirosz.hu/erintetteknek/ritka_betegsegekrol/ichthyosis
https://purinaproclub.com/resource-library/pro-club-updates/golden-retriever-ichthyosis-may-be-underdiagnosed-due-to-seborrhea-similarity
http://www.antagene.com/en/no/ichthyosis-golden-retriever-breed

Nagy köszönet jár még Drén Dorottyának, aki segített kapcsolatba lépni Lotte Hohrmannal és Laila Ager-rel, akik szintén hozzájárultak a cikk megírásához.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések