Arany történelem - Camrose kennel

 Tegnap hatalmas veszteség érte a golden retrieveres világot. Ms Joan Tudor, a Camrose golden retrieverek tenyésztője eltávozott. Ezzel a blogbejegyzéssel szeretnék megemlékezni a fajta egyik legmeghatározóbb személye előtt. 

Kicsiként a barzoiok szerelmesei volt,   nagy álma volt, hogy két barzoial sétálgasson, de rájött ez idős korában kissé kevésbé lenne praktikus. Nagynénjének, akit gyakran látogattak volt egy golden retrievere, így szeretett bele a fajtába. Családjának egyébként mindig is voltak kutyáik, lakeland terrierjeik voltak. 
Hosszú évek várakozása után 1945-ben vásárolta első golden retrieverét, Golden Camrose Tess (Sherrydan Damson x Sunshine Of Slat ). Sunshine of Slat alomtestvére volt annak a szukának aki az első Champion volt a háború után. Ő volt az alapítószukája a Camrose "champion" vonalnak, akinek a 13. generációjában Ch Camrose Time to Return 2007-ben lett Champion. 
Az első alomból (Tess x Ch Colin of Rosecott) több kutyát is kiállítottak, az egyik kölyökkel, Ambrose-al Field Trialokon versenyeztek is. Az ok, amiért ezt a kant választotta, hogy vonaltenyészteni szeretett volna Eng. Dual CH. Anningsley Stingo-ra (Eng. CH. Heydown Grip x Anningsley Ann) (aki a 2. dual ch golden a történelemben).
Picture
Ch Colin of Rosecott
Az Ő nevéhez fűződik számos nagy jelentőségű kutya tenyésztése, mint kiállítások terén, mint munkában egyedülálló eredményekkel büszkélkedhetnek a Camrose kutyák. Ch Camrose Nicholas of Westley (Eng. CH. William of Westley x Eng. CH. Camrose Jessica) 20 CC címmel, egy Best in  Show-val és egy Field Trial győzelemmel is büszkélkedhet.
Picture
Ch Camrose Nicholas of Westley
Mrs Joan Tudor nagy kedvencei közé tartozott Camrose Antony, aki mindig halálra rémisztette az idegeneket furcsa morgó hangjával amivel üdvözölte a látogatókat. Camrose Lucius, aki mindig a szomszéd gyerekek plüssjátékával tért haza, Ch Camrose Fabius Tarquin és Camrose Time to Return. 
A szukák közül természetesen Golden Camrose Tess, akinek annyit köszönhetett, Ch Camrose Wisture, akinek nagyszerű karaktere volt, és a falkát egyetlen pillantással irányítani tudta. Camrose Betony, aki sajnálatos módon 7 évesen meghalt, de minden jelenlegi kutyája visszavezethető rá.
Picture
Ch.Camrose Fantango -2. generáció - 1950
Picture
Sh Ch Camrose Justalisman - 11. generáció - 2005
​EngCh Camrose Cabus Christopher "Toffer" (Eng. CH. Camrose Tallyrand of Anbria x Cabus Boltby Charmer) is a nevéhez fűződik (tenyésztő: Mrs. Zilpha Morgan (Moriarty)) aki minden golden retriever törzskönyvében igen elől áll, ha azt nézzük mekkora hatása volt genetikailag.
Christopher két igen erősen vonaltenyéztett kutya "outcross"-ából született, 
Kis érdekesség, hogy Toffer 6 hónapos koráig nem volt egy "műalkotás", ahogy Ms Tudor fogalmazott, ám idővel mindene a helyére került, és rendkívüli karriert futott, 2xBest in Show győztes, többszörös Gundog Group győztes, és a 41 CC-s rekordját csak 2x unokája, Ch.Styal Scott of Glengilde tudta megtörni 42 CC-vel. Ám a 2x BIS győzelmét a UK-ben, Champion kiállításon a mai napig senki nem tudta megismételni egy golden retriever sem. 27 EngCH utóddal, és 66 európai Champion utóddal a mai napig a  Top Fedezőkan, minden fajta között pedig a UK 2. Top Fedező Kanja. Halála után 28 évvel is 9 egészséges kölyök született a fagyasztott spermájából. 
Fantasztikus vadászkutya volt, aki a szezonban egy héten minimum 3 napot dolgozott, sosem fáradt el, és mestere volt a szárnyazott madarak megtalálásában. 
Az idegeneket mindig úgy üdvözölte, hogy megragadta az ingujjukat és behúzta őket - gyakori látvány volt, hogy a kiállítási ringben Mrs Tudor ingujját is megragadta mozgás közben, 
Picture
Camrose Cabus Cristopher forrás: http://www.camroseretrievers.co.uk
Az Ő tulajdonában állt a legtöbb CC nyertes szuka is, Eng. CH. Styal Stefanie of Camrose "Teffie" (Ch Camrose Cabus Christopher x Eng. CH. Styal Sibella) aki 27 CC-vel tartotta a rekordot.
Picture
Eng. CH. Styal Stefanie of Camrose
Mrs Tudor emelett A listás bíró volt, CC címet adott ki Angol Szettereknek, Flat Coated és Labrador retrievereknek, Amerikai Cockereknek, Angol és Wales Springereknek, valamint nem utolsó sorban Golden Retrievereknek. Többször bírált Gundog csoportot, és Cruftson golden retrievereket 1951 és 1974-ben. 
Mrs Tudor volt az utolsó élő személy aki ismerte Mrs Charlesworth-t, a fajta egyik megálmodóját, a The Golden Retriever Club (UK) alapítóját - habár elmondása alapján sosem mert beszélni vele, de mindig lenyűgözte őt ahogy kutyái a showringben és a versenyeken teljesítenek.
Számokban a Camrose kutyák eredményei:
  • 82 Champion a világ minden részéről, 29 a UKben
  • 42 CC nyertes kutya, összesen 269 CC címmel
  • 3 UK Best in Show - All Breed Champion shown.
  • Számos Field Trial Award nyertes kutya 
Mrs Joan Tudornak rengeteget köszönhet a Golden Retrieveres világ - remélem a Camrose vonalak továbbra is jó kezekben maradnak, és Mrs Tudor munkája nem vész el az idők folyamán.....
forrás: Mrs Joan Tudor - camroseretrievers.co.uk, Golden Retrievers: Research Into the First Century in the Show Ring

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések