Egy világkiállítás margójára

Picture
Azt hiszem, mindenkiben aki az idei amszterdami világkiállításon járt megfogalmazódott pár gondolat - és sajnos nem arról, mennyire jól szervezett és tökéletes kiállítás volt. 
A Facebookon olvasható volt pár héttel a kiállítás előtt, hogy lehet, ez lesz az utolsó kiállítás Amszterdamban és Luxemburgban sem lesz többet kutyakiállítás, hála a PETA-nak. Nem titok, hogy teljesen elítélem ezt a szervezetet, de azt hiszem a kiállítás szervezők is kezdik elvetni a sulykot az állatvédők hatására. Félreértés ne essék, tisztelem azokat az állatvédőket, akik racionális keretek közötti elveket vallanak, de ez nevetséges és siralmas egyben. 
Már azzal sem értek egyet, hogy fojtó pórázzal tilos kutyát felvezetni. Még nem láttam egyetlen kutyát sem, aki megfulladt volna emiatt, ha meg valaki fojtogatni akar egy kutyát azt megteszi sima nyakörvvel. Azt sem értem, miért nem lehet használni "arm"-ot a kiállításokon, hiszen könyörgöm, pont a kutya biztonságát szolgálja. 
De egy valamit nagyon nem értek. A WDS alatt Hollandiában 17-20 fok volt, a kocsik többsége az árnyékos parkolóházban volt - sokszor 15 perc sétára a bejárattól, ezt sem nevezném túl kiállítóbarátnak - mégis függetlenül attól, milyen szellőztető rendszerrel volt felszerelve a jármű, tilos volt kutyát bent hagyni őrizetlenül. Aki mégis így tett 750 euro bírságot, betört kocsiablakot, és kitiltást kapott cserébe. Vajon jobb megoldás egy kutya számára, hogy a tömött csarnokban - mert nem is kicsit volt az, lépni alig lehetett, nem, hogy kutyával közlekedni - kell dekkolnia? Vagy egész napra a hotelszobában kéne hagynunk a nem nevezett kutyákat - amúgy elvileg 5 euro lett volna egy kutyának a belépőjegy, de ezt tőlünk legalábbis nem kérte senki. Egy kutyával 1 ember mehetett be, de pl WC-re nem vihetted magaddal a kutyádat, KI KELLETT KÖTNI. Most akkor hogyan is van ez? Persze, már megint tele a Facebook azzal a szerencsétlen orosz fekete terrierrel akit elvileg a kiállításon mérgeztek le. 
Vajon, az nem számított állatkínzásnak, hogy pisiltetni csak olyan zsebkendőnyi füves területen lehetett ami 1 nap után szó szoros értelmében csucsogott az ürüléktől olyannyira, hogy a kutyád ha 2 lépést tett könyékig úszott a trutyiban (és nem csak sárban), valamint olyan émelyítő bűz volt, amitől az én kőgyomrom is fél pillanat alatt felfordult és öklendezve mentem be? Valószínűleg 0 volt az esély arra, hogy bármilyen fertőzést hazavigyünk egy ennyire túlzsúfolt területen... Ezzel semmi gond nem volt, ám médiacirkusz keletkezett a hétvégén, miszerint "350 ezer kutyát mentett meg a holland rendőrség a túlhevüléstől". 
Meddig fogunk elmenni, az "állatvédelem" érdekében, meddig szabunk új teljesen ostoba és értelmetlen szabályokat és siklunk el a valódi problémák fölött? Miért kell a közösségi médiában rendkívül jól mutató, ám a kutyák életét legkevésbé sem befolyásoló intézkedéseket kitalálni? 
Mikor áll a sarkára a kutyás világ, és mondja azt, hogy ebből elég?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések