Titulusok

 A Magyar VADÁSZLAP 2019/II. lapszámában, a Vadászkutya rovatban megjelent írásom:

Picture
Fotó: SevenDogs
Az egész éven át, szinte minden hétvégét lefedő kiállítási „dömping” már tradicionálisan a FeHoVa nemzetközi kiállításokkal elkezdődik. Minden évben naponta több ezer kutyát neveznek a világ minden tájáról: Panamától Oroszországon át Japánig mindenhonnan érkeznek a sport szerelmesei. A FeHoVa apropóján, s a múlthavi gondolatmenetet kicsit tovább fűzve, a címeket és a kutyakiállítások menetét fogom bemutatni.
A Nemzetközi Kinológiai Szervezet (FCI) által elismert kiállításokra kivétel nélkül mindig előre kell benevezni kedvencünket. Ha ezzel megvagyunk, akkor nincs más hátra, mint megfelelően felkészülni a nagy napra. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy mi magunk is az alkalomhoz illően jelenjünk meg egy ilyen rendezvényen, a magassarkú cipő, vagy a melegítőruha nem a legjobb választás…
A fajtabírálat során elsőként az azonos nemű és hasonló korú ebeket vetik össze az úgynevezett osztályban. Itt a bíró alaposan szemügyre veszi a fajtaleírásban szereplő kritériumokat, ellenőrzi és minősíti az egyedet a hibái mértékének megfelelően, amik a következők lehetnek: nem megfelelő, megfelelő, jó, nagyon jó, kitűnő. Az első négy, általa legjobbnak ítélt kutyát sorolja, ha az első két helyezett kitűnő minősítést érdemel, akkor a másodiknak kiadhatja a Reserve CAC (osztályában második) és CAC (osztálygyőztes címet). Kivétel erre a fiatal osztály, ahol csak a fiatal osztálygyőztes címet lehet kiadni. Ezekkel a titulusokkal később a szabályzatnak megfelelően Champion, azaz győztes bizonyítványt igényelhetünk. Az érett és fiatal osztály győztesek kivételével nemzetközi kiállításon kiválasztják a legszebb felnőtt kant, majd később szukát is, ahol CACIB és reserve CACIB címeket adhat ki a bíró, ezek pedig a Nemzetközi Szépség Championátushoz kellenek. A reserve CACIB címért nemcsak az osztálygyőztesek, de a CACIB cím után második helyezett kutya is konkurál. Ha fiatal osztálygyőztes, CACIB vagy veterán osztálygyőztes címeket szereztünk, akkor a fajtagyőztes összevetésre is vissza kell mennünk. Ha a mi kutyánkat ítélte meg aznap a legszebbnek a bíró, akkor a délutáni programban is tovább versenyezhetünk. Itt érdemes leszögezni, hatalmas illetlenség ezt nem megvárni és hazautazni. Nemcsak magunkat fosztjuk meg attól, hogy további eredményeket érjünk el, de elvettük a lehetőséget más sporttársunktól is.
A délutáni program a fiatal felvezetők versenyével kezdődik, mely semmiképpen sem arról szól, hogy kisgyerekek nagy kutyával rohangálnak a díszkörben, hanem már-már lassan profi fiatalokat látunk bemutatkozni. Hazánkban kiemelten nagy kultúrája van ennek a sportnak, például Záhonyi Ábel Dorottya egyedülálló sikerekkel öregbítette Magyarország hírnevét. Helyet kapnak emellett a kutyapárok, tenyészcsoportok, legszebb bébi és kölyök, fiatal illetve veteránversenyzők is. Általában a magyar fajták versenye után kezdődnek meg a csoportbírálatok, melyben az FCI csoportrendszere szerint mérkőznek meg a fajtagyőztesek egymással. Sem itt, sem a későbbiekben nem az számít, hogy a bírónak, adott esetben, a hetes csoportban a vizslák, szetterek közül a magyar vizsla, vagy egy breton spániel tetszik jobban, hanem, hogy az adott egyed mennyire reprezentálja jól a fajtát.
A tíz csoportgyőztes a nap végén a Best in Show-ban mérkőzik meg egymással.
Ha úgy döntünk, benevezünk egy kiállításra, azzal vállaljuk, hogy az elért minősítést, kritikát elfogadjuk. Egyre divatosabb a bírók döntését kétségbe vonni, személyüket nyilvánosan becsmérelni. Attól, hogy egy kutya egyik hétvégén előkelő címet szerzett, még nem biztosítja, hogy egy másik bíró is hasonlóan fog vélekedni róla. Tökéletes eb ugyanis nem létezik, és bírója válogatja, hogy az adott hibák mekkora súllyal bírnak.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések