Vértes panoráma tanösvény

Táv: 4,7 km
D +/-: 155m
Nikivel és Vivivel kitaláltuk, hogy elkezdünk túrzgatni szabad hétvégéinken, első állomásunkként pedig Csákberényt választottuk, ahol Vivi már járt egyszer.
Biztos ami biztos alapon letöltöttem a GPSies tracket, ugyanis szokásom könnyen eltévedni. Nagyon könnyen, még a Velencei tókör se ment elkeveredés nélkül.
A tanösvény egy vadászháztól indul, ahol viszonylag jó parkolási lehetőség van, egy emlékmű mellett elhaladva kezdődik, és végig tökéletesen ki van táblázva. Igazából tényleg nehéz lenne eltévedni. Az információs kis táblákon hasznos információk is találhatók, az élővilágról, a túrázók még egy  magaslesre is felülhetnek. Több helyen vannak pihenők, viszonylag jó állapotban lévő asztalok, padok kint. Összesen négy emberrel találkoztunk egy napsütéses szombat délután, kutyással senkivel (szerencsére, nem nagyon szerettünk volna embertömegekbe belefutni)
Könnyen teljesíthető útvonal, gyakorlatilag egyszer kell felmászni a hegyre, utána végig lefelé halad az ösvény. Mi napos, száraz időben mentünk, de kicsit csapadékosabb időszak után sem kéne problémát okoznia, nincsenek meredek emelkedők, lejtők. Kétszer gyönyörű kilátás nyílik a közeli hegyoldalakra. Egy sziklás kis csücsökre is kivisz az út, itt mindenképp érdemes jobban figyelni a kutyákra, könnyen leeshetnek a nem túl rutinosak. Egyébként elég változó területeken megy keresztül az út, néhol nagyon fedett a tracket körülölelő rész, néhol több száz métert be lehet látni az aljnövényzet nélküli erdőben. Igaz, vaddal nem találkoztunk, de a két vadászkutyánk, Niki Trendyje és Ian elég sokszor jelezték, hogy itt bizony nemrég járt valami. Szóval, azért én vigyáznék a nem teljesen behívható kutyákkal, főleg a fedettebb részeken lehet számítani ár disznóra. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések