Fussunk?!

 Kutyával futni hatalmas élmény, ehhez kétség sem fér... Azonban a kutyánk egészsége érdekében fontos betartanunk pár alapszabályt. 

Picture
Kezdjük a jelenleg legégetőbb témával, a meleggel:
Mi, emberek nehezen viseljük a meleget, még úgy is, hogy egy csodálatos "berendezéssel" látott el minket az evolúció, Teremtő, ki, miben hisz. Az izzadással, mely mozgás közben is képes minket hűteni. Azt hiszem, az köztudott, hogy a kutya, ahogyan az állatvilág legtöbb faja nem tud teljes testfelületén izzadni - kivételt képez erre a Xoloitzcuintli, avagy mexikói kopasz, akik képesek verejtéket termelni. Anno a Fekete Kontinens lakói úgy szerezték napi betevőjüket, hogy addig kergették a növényevő állatokat, amíg kimerültségben összeestek.
Tehát kedvencünk sokkal hamarabb képes hőgutát kapni, mint mi magunk. A kutyák tűréshatárát természetesen nagyban befolyásolja az anatómiájuk, egyéni toleranciájuk, valamint betegségeik (melyek lehetnek szervi problémák vagy fertőzések). Izgalmi állapotban is sokkal hamarabb elkezdhet lihegni, ha ez meleggel, és kevés folyadékbevitellel párosul, hamar bajuk eshet, ugyanis a garatban ödéma keletkezhet a heves lihegéstől, beduzzadhatnak a Morgagni-tasakok, melyek elzárják a légutat, így fulladást okozhatnak.
Éppen ezért a Szánhúzókutyasport Világszövetsége (IFSS), szigorú határokat húzott, mikor, milyen távon lehet versenyezni. Canicrossozni, azaz kutyával futni maximum 85 százalékos páratartalom mellett, 18-25 fok között, maximum 2 kilométeres távon lehet, míg e fölött nem szabad a rendezvényt megtartani.
Soknál látom, hogy lenyírják nyáron a blökit. Ezzel lehet megnyugtatjuk lelkünket, hogy könnyebb lesz nekik. Nem. A bunda nem csak melegít, de szigetel is, azaz nyáron "hűt". Arról nem is beszélve, egy duplán strukturált szőrt egy életre tönkreteszünk a nyírással, utána egy vattás, puha bunda nő vissza, ami ellenben olyan mintha becsomagolnánk magunkat vattába. Nem levegőzik, bepállik, melegít.
Az, meg, hogy tud fürdeni futás közben.. hát, nekem anyukám mindig azt mondta, felhevült testtel be ne menjek a hideg vízbe. A kutya keringése és hasonlóan működik, tehát nem, nekik sem tesz jót.
Lehet nem kap hőgutát azonnal a kutyánk, de biztosan leterheli a szervezetét, ami hosszútávon problémákhoz vezet.

Felszerelés
Nagyon fontos a megfelelő hám, póráz kialakítása, hogy ne nyomjon rossz helyen, mert nem csak rossz érzés, de ez is EÜ károsodáshoz vezet hosszútávon. Kifejezetten húzóhámnak minősül a Musher, Non-stop, ZeroDC. Hazánkban ezek azok a márkák amik kaphatók, és specifikusan futáshoz lettek kitalálva.
Szabadlábon...
Sokak nem tesznek pórázt, hámot, nyakörvet a kutyájukra, hanem elengedik, és úgy futnak velük.
Ha lakott területen futsz így, győződj meg, hogy nem akadályozol mást. Se kutyást, sem nem kutyást. Nekem egy csupaszív goldenem van, de agygörcsöt kapok attól, hogy mindenféle Buksikák odarohannak hozzánk. Nem biztos, hogy minden kutya barátkozni akar. Futóként pedig gyűlölöm, hogy a Szigeten pl. esnem kelnem kell az összevissza mászkáló kutyákban
Ha pedig terepfutó vagy, könyörgöm, NE engedd el a kutyád. Nem csak azért, mert jogszabálysértés, hanem mert más élőlények életét kockáztatod, a saját kutyádé mellett. Buksi lehet megkerget egy őzikét pár percig, aztán visszajön, de tudod, hogy az az őzike lehet, hogy 100 méter múlva holtan esik össze a stressztől? Vagy elvetél? Vagy szimplán nekiszalad egy fának, és úgy töri ki a nyakát? Vagy tudjátok-e, hogy most van tele minden őzgidákkal, szarvasborjakkal? Ha a kutyusotok csak megszagolja, már otthagyja majd a mami. És éhen hal. A vaddisznókról ne is beszéljünk, azok az év minden szakaszában nagy veszélyt jelentenek egy csatangoló Buksinak. Egyébként pedig ajánlott felvenni a helyi vadásztársasággal a kapcsolatot, és informálódni, mikor, hol vadásznak. Ugyanis vadászterületen fogunk futkározni, könnyítsük meg mindkettő fél helyzetét. 
Picture
Ha már terep...
Aszfalton ne futtassuk őket, picit se. Az ízületeket rendkívül igénybe veszi, nagy problémákat okoz. Melegben pedig egyenesen égési sérüléshez vezethet pikkpakk.
Kor
Egy éves kor előtt NE vigyük magunkkal őket, még kocogni sem, utána szépen lassan szoktassuk őket a mozgáshoz. Fejlődő szervezet, hadd mozogjon annyit, amennyi neki jólesik. Persze, nagy a mozgásigény, meg szeret velünk jönni, aztán később vakarhatjuk a fejünket a diszplázia miatt. Érdemes a terhelés megkezdése előtt egy DP szűrést csináltatni egy specialistával, aki az eredmények függvényében tanácsokkal tud ellátni, milyen sportok lesznek megfelelőek. Én kölyökkorban nagy hangsúlyt fektetek az ízületvédelemnek, ezért MSMkollagén és zöldkagyló trióval támogatom a blökiket, felnőttként pedig Sprint-R-t kapnak. Egy mentes eredmény sem garancia semmire, ugyanis a szalagok terhelhetősége nem ettől függ. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések