Bíróváltozás

 Tudom, hogy ez a téma igen kényes, de régóta gondolkozom már, hogy leírjam a véleményem, tapasztalatomat róla. Eddig Európa 12 országában vezettem fel kutyákat kutyakiállításokon, és ezzel most nem azt szeretném mondani, hogy egy szuper handler vagyok, és tudom, a legtöbb handler lazán megduplázza ezt a számot, de azt hiszem, megtapasztaltam már jó pár kiállítás szervezőbrigádját és a minőséget a kiállítások között. Nagyon sajnálom, hogy a bíróváltoztatás igen nagy trend lett manapság néhány Magyar (és most bocsánat a kifejezésért, déli és keleti) kiállításokon. Tudom, mind tapasztaltuk nagyobb, Európa-, Világkiállításon, vagy akár a Cruftson is. Balesetek, váratlan fordulatok az ember életében mindig történnek, de nem hiszem el, hogy majdnem MINDEN magyar kiállításon ilyen problémák miatt kellett bírót cserélni. A legrosszabb pedig most jön - néha be sem jelentik és a ring szélénél tudatosul csak, vagy mondjuk 2 nappal a kiállítás előtt. 

Nem is lenne ezzel probléma, ha az új bíró specialista lenne, vagy hasonló az előzőhöz. Mos komolyan? Amikor nevezünk egy bíróhoz akkor elfogadjuk és TISZTELETBEN tartjuk a döntését, de hogyan tisztelhetnék valamit, amire mondjuk esetleg sosem lettem volna kíváncsi? Persze, a nevezési díjat ígyis úgyis ki kell fizetned, mindegy, elmész-e a kiállítasra vagy sem, és valószínűleg lesz egy szörnyű napod.

A másik téma, ami igazán zavar, hogy ugyanazok  abírók bírálják évek óta az adott fajtákat. 2-3 bírál majdnem végig nemzeti kiállítások szintjén - valamint aligha kapsz rendes leíró bírálatot és a kb 20 euróért amit kiperkáltál, futhatsz egy kört a kutyáddal, és ugyanazokat a sorokat kapot mindig: "jó fej, jó csontozat, jó mozgás". Miért mennél ugyanahhoz a bíróhoz újra és újra és kapnád ugyanazt az eredményt? Elég uncsi ugyanazt a forgatókönyvet látni hétvégéről hétvégére, nem? Mindig is szerettem az Egyesült Királyságból hívott bírókhoz nevezni, ott ugyanis tökéletesen el tudod képzelni a kutyáta bírálatot olvasva. Szóval, miért is nevezünk a nem specialista bírókhoz? Ezekért a szavakért és néhány csillivilli címért. De a kiállításoknak nem ilyennek kéne lennie.... Amikor Skóciában voltam meglátogatni pár golden tenyésztő barátomat, megkérdezték kb hány golden retrievert szoktak nevezni egy átlagos Magyar - vagy Európai kiállításra? Szégyelltem elmondani, hogy kevesebbet mint náluk EGY osztályba. Pár évvel ezelőtt, talán 2012-ben az egyik legnevesebb magyar kiállításon több mint 80 golden retriever volt nevezve - ez a szám a tavalyi évben kevesebb mint 20 volt!!!! Tudnotok kell, hogy az eladott törzskönyves kutyák száma nő az országunkban, és a minőségnek is nőnie kéne, ugyanis szigorodtak a tenyésztési szabályzatok. Mi történt? Valószínűleg mindannyiunknak elege van az all rounder bírókból. Hova megy az összes pénz? Miért nem tudnak a szervezők jó bírókat hívni? Azt hiszem mindannyian emlékezni fogunk azokra az alkalmakra amikor specialista bírókat hívtak, a nevezési létszám megduplázódott...... MAjd bíróváltozás! 
Azt hiszem, sürgősen tenni kéne valamit, különben nagy bajban van a sportunk....

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések