Handlerek

 Egyre több helyen lehet olvasni - főképp azoknál a gazdinál/tenyésztőknél, akik nem engedhetik meg maguknak a handlereket (és itt most nem a pár eurókért rohangáló junior handlerekre gondolok, hanem a már több évtizede a szakmában dolgozó, nagy tudású, profikra gondolok) - hogy a felvezetők azok, akik tönkreteszik a fajtákat, a kiállításokat.... De miért? Miért kell a handlerekre fogni mindent... hiszen nem ők tenyésztenek, nem ők viszik el egyre rosszabb és rosszabb irányba a fajtákat, és még a címeket sem ők maguk osztogatják ki. 


A napokban egy zárt golden retrieveres kiállításos csoportban alakult ki egy szép kis "beszélgetés" ahol minden kommentben megtalálható volt a felvezető szapulása, hogy bezzeg ő mindig nyer, csak azért nyert most is a kutya, mert az illető kezében volt...Korrupció vád, és gúnyos megjegyzések a handlerrel kapcsolatban. 

A címeket mindig mindenki sajnálja... de vajon, a sok ezer km-t, az éveken át tartó hosszú munkát, hétvégéről hétvégére utazásokat, azt, hogy nem lehet olyan nap amikor "most nincs kedvem", vagy az éppen betegen végigszenvedett kiállításokat miért nem sajnálja senki? Egy handler nem engedheti meg magának, hogy csak úgy beessen a ringbe, vagy, hogy ne 110%-osan teljesítsen.Míg másoknak kikapcsolódás a kiállítás, nekik ez munka. Nem késhetnek, nem tehetik meg, hogy a kutya ne legyen tökéletesen megkozmetikázva.
Nem sajnálni kell a handlereket, csak belegondolni, hogy az, hogy most ott vannak ahol éppen, az hosszú évek munkája, és az áldozat, hogy nincs hétvégéd, buli a barátokkal, családi ebéd, vagy csak pihenés. 

Még mielőtt azt hinné valaki, teljesen hülye, vagy naiv vagyok leszögezem: nagyon jól tudom, hogy hogyan is működnek a kiállítások, de nyíltan korrupcióval vádolni a handlereket és bírókat, miközben a küllembírálat egy félig meddig szubjektív döntés, elég merész. Legfőképp úgy, hogy aki már 1-2 éve kiállít elég gyorsan szerez magának bíróismerősöket, hamarosan jönnek a FB taggelések, és ha jól megnéznék... lenne pár bíróval váltott FB üzenet. Nincs is ezzel gond, mindenki ezt csinálja.. .de akkor miért is vagyunk álszentek? Már megint? Elvakultak vagyunk saját kedvenceinkkel kapcsolatban, és túlságosan tapasztaltnak és nagy tudásúnak érezzük magunkat pár fajtagyőztes esetleg csoportgyőztes cím után - amit persze olyan bírónál szereztünk akinél a., számtalan like-ot nyomtunk és kommentet írtunk a képei alá; b., legalább egy üzenetet váltottunk privátban; c., tuti ismerős a közösségi hálón; d., már több soron bírálta a kutyáinkat előző kiállításokon. És őszintén, nem sok olyan bírót ismerek akinek az előbb felsoroltak egy picit is legalább ne számítanának. Miért is vagyunk kiakadva, ha velünk megtették, majd mással is megteszik? (persze, persze, az a bíró, aki nekünk adja a címet az a korrekt, a többi a hülye.

​Mi lenne, ha az órákon át tartó facebook veszekedések helyett esetleg elolvasnánk még egyszer a sandardet, vagy egy kicsit kutakodnánk a fajtánk múltjával kapcsolatban (szomorú, hogy a legtöbb tenyésztőnek gőze sincs pár igen fontos adatról ami a fajtája történelmét illeti). 
Szóval.... hagyjuk abba az álszenteskedés, ne a handlereket hibáztassuk, és ne nyerni akarjunk mindig, hanem élvezzük!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések