Első lépések

 A Magyar VADÁSZLAP 2018/X. lapszámában, a Vadászkutya rovatban megjelent írásom:

Picture
Fotó: Beke Judit
​Kölyökkutyák születését várni hasonló, mint amikor babát várunk. Kialakítani a kicsik helyét, megfelelően fertőtleníteni és beszerezni mindent, amire szükség lehet a következő pár hónapban. Egy biztos: hasonlóan keveset fogunk aludni, mintha egy újszülöttet hoznánk haza.
Egy jó állatorvos elengedhetetlen a tenyésztő életében. Ideális esetben egy szuka nem sok segítséget igényel fialás közben, ám ez igen ritka, jobb, ha felkészülünk a komplikációkra és megfelelő mennyiségű oxitocinról (a sima izmok összehúzódását segíti elő a méhben) is gondoskodjunk. Még ha császármetszésre nem is kerül sor, egy ügyeletes orvos mindig legyen a közelben. Azt hiszem, hogy nem lehet elégszer kihangsúlyozni az oltási és féregtelenítési program fontosságát, hiszen sokan a mai napig nincsenek ezzel teljesen tisztában, rengeteg parvovírus által megfertőzött kiskutyáról hallani, ami az egyik leggyakoribb betegség.
Egy olyan alomláda, melyben a szuka nem tudja a falhoz szorítani véletlenül a kölyköket igen hasznos, valamint az infralámpa is népszerű a tenyésztők körében. Vannak olyan szukák, amelyek nem túl jó anyai ösztönökkel rendelkeznek, nem takarítják a kicsiket, nem szoptatják őket, sőt bizonyos fajtáknál az is előfordul, hogy kifejezetten agresszívak. Ilyenkor nincs más választásunk, mint 2-3 óránként vagy tejpótlóval, cumisüvegből etetni, vagy a szukát ellenőrzésünk alatt beengedni.
Kiemelten nagy figyelmet kell szentelni a higiéniára, sok tenyésztő 5-6 hetes kor előtt nem fogad látogatókat a kicsikhez és azután is csak alapos fertőtlenítést követően engedi be az érdeklődőket. A váltócipő használata is ajánlott, hogy az utcáról semmilyen fertőzést ne hordjunk be az apróságokhoz.
A vemhesség és szoptatás alatt is létfontosságú a szuka megfelelő táplálása. Akár nyers hússal, akár száraztáppal etetünk, figyelembe kell vennünk, hogy az anya szükségletei igencsak megváltoznak ilyenkor. A kölykök leválasztását fokozatosan 5-6 hetes koruk körül tegyük meg, ne terheljük túl a szukát. Ha a természetes etetés hívei vagyunk, kezdhetjük kecsketejes keverékkel, pár nap után kis zabpehellyel kiegészítve, majd áttérhetünk nyers, darált húsos csontra és zöldségekre. A kölykök hathetes koruktól napi négyszer esznek, mikorra elérkezik a gazdikhoz utazás ideje, a nyolchetes kor, a gyomor űrtartalma megfelelőre növekszik, már elegendő csak napi háromszor enniük.
A tenyésztőnek hatalmas szerepe van a kölykök nevelésekor, hiszen részt vesz a megfelelő szocializáció kialakításában. Egy vadászkutya életében a különböző zajokhoz szoktatás elengedhetetlen. Számos kutatás bebizonyította, hogy a kölykök életére már a születésük előtti időszak is hatással van, ezért azok a szukáknak, amelyek nagy stressznek voltak kitéve a vemhesség alatt sokkal érzékenyebb kölykei születtek. Az első két hétben főként a szaglás játszik nagy szerepet az utódok fejlődésében. Fontos az emberi érintés, kézbevétel is, amely segíti az idegrendszer fejlődését, tapasztalatok alapján nem csak jobb problémamegoldó képessége lesz a későbbiekben, de a súlygyarapodásra is pozitív hatással van. Olyan apróságok, mint pár játék, akár kaviccsal teli műanyag üvegek, rádió vagy tévé zaja is nagy segítség ahhoz, hogy a kiskutyák idegrendszere megfelelően fejlődjön.
A kölykök leghamarabban nyolchetesen költözhetnek új otthonukba, ha esetleg külföldre is tervezünk eladni kiskutyát, azt csak legkorábban háromhónapos korban beadott veszettség elleni vakcina után, 21 nappal tehetjük meg az Európai Unión belül, de bizonyos országokban ez a várakozási idő akár még több is lehet, titer-vizsgálattal (mely a vérben lévő veszettség-ellenanyag mennyiségét nézi), vagy karanténnal kiegészítve.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések