RIP Mervyn Philpott (Westley)

 Az alábbi postot még a régi blogomba írtam pár éve. A hétvégén a Westley kennel egyik tulajdonosa, Mr. Mervyn Phillpott itt hagyott bennünket, így emlékének tisztelegve szeretném ismét megosztani ezt az irományt, kissé kibővített változatában. 

A történelmi golden retriever kennelek legnagyobbjai közé tartozik a Westley vonal. Egy kennel ahonnan nem csak fantasztikus küllemű, de nagyon jó ösztönökkel megáldott goldenek származtak. Egy név, amit minden golden retriever törzskönyvében megtalálhatunk. Egy név, amelyhez szorosan kötődik az igazi angol típusú golden retriever.

A Westley kennelt 1936-ban alpították, tenyésztője Miss Joan Gill. Későbbiekben Daphne Phillpott-tal és férjével, Mr Mervyn Phillpott-tal is megosztotta a kennelét.
Miss Gill tagja volt a Golden Retriever Club bizottságának, elismert bíró, valamint 14 évig, haláláig a Club elnöke is volt
Mindenki által nagyra becsült tenyésztő volt, aki híres volt duál-purpose kutyáiról, habár a munka vonalas kutyái a "Standerwick" kennelnév alatt születtek.
Picture
Birmingham National, Old Bingley Hall, Dec 1957, bíró:, Joan Gill Miss Miriam Clarke és Ch Heatherdell Gay Boy (BOB) valamint Mrs Lucille Sawtell with Sh Ch Pandown Poppet of Yeo forrás: http://www.thegoldenretrieverclub.co.uk/histdogshows.html
Miss Joan első kutyáját,  Simon of Brookshill a Második Világháború előtt vette, 1936-ban, eleinte nem érdekelte őt a kiállítások világa, egészen addig a pillanatig amíg nem találkozott  Mrs Morgan-nel az of the Weyland Goldens kennel tenyésztőjével. Következő kutyája, akit már tenyésztési célokkal vett ugyenebben az évben, Speedwell Dulcet volt akit Mrs Evers Swindell-től vett.Első kiállításán az akkorra már egyszer Puppy osztályt nyert kutyával amikor bement a ringben nem csinált semmit, csak állt bent. Természetesen miután nem nyert semmit a tenyésztő tippeket adott neki, ám saját bevallása szerint igen rosszul ment neki a felvezetés. Dulcet-et pár kiállításon Mrs Pilkington, of the Alresford Goldens kennel tulajdonosa vezette fel, ahol sorozatosan megnyerte osztályát, amíg Joan Mrs Pilkington kutyáját vezette fel. A Klubkiállításon Miss Goan édesapja vezette fel a kutyát, második helyezést értek el, és csak a rossz felvezetés választotta el őket az osztálygyőzelemtől a bírónő, Mrs Charleswoth szerint.Az első alom 1937-ben született Duclettől.
Picture
1957 GRC Show - Sandford-on-Thames, Bíró:Joe Braddon Joan Gill és Ch Simon of Westley (BOB) valamint June Chamberlain és Chalice of Altarnun forrás: http://www.thegoldenretrieverclub.co.uk/histdogshows.html
Mr. Mervyn Philpott 1963-ban vásárolta feleségével, Daphne-val első golden retrieverét, aki saját bevallása alapján egy borzasztó temperamentumú, entrópiumos kutya volt. Pár évre rá egy kiállításon megtetszett nekik Mathias of Westley, egy hétre rá pedig meglátták, hogy tenyésztője, és akkori tulajdonosa eladásra kínálta, így le is csaptak rá. Ez nem csak egy új családtag érkezését jelentette a házaspár számára, de egy hosszantartó barátság, és közös munka kezdetét is. Nemsokkal később Ch Clarissa of Westley is csatlakozott hozzájuk, először Dapne, majd Mervyn is társtulajdonos lett a Westley kennelben. Mindig is úgy tartotta fontos a vonaltenyésztés a fajta történelmében, azonban megfelelő háttértudás szükséges hozzá. A vele készített interjúban kifejtette, úgy tartja manapság túl erős stoppokat, és fejeket látni a ringben. Valamint a egyre inkább gyengék az elülső szögellések. Azokat, akik szín alapján ítélnek pedig határozottan eltiltotta volna a bírálattól. Leginkább az a tendencia aggasztotta őt, hogy egyre hosszabb testű, és egyre rövidebb lábú egyedekkel találkozott bírálatai során. 

Picture
Mr. Mervyn Philpott
Az első saját tenyésztésű kutyája Miss Gill-nek, Ch Susan of Westley nem sokkal a háború után lett champion. Ez a szuka volt az első kutyája aki Field Trialon nyert, ezzel fellelkesítve a Tenyésztőt ezen a téren.
DualCh David of Westley nevű kutyája 7 CC címmel és 24 Field Trial győzelemmel az egyik legsikeresebb duál kutya a fajtában.
Közel 60 év munkája gyümölcse a rekordszámú, 31 UK Champion kutya, valamint a világ minden táján további champion kutyák.
Néhány kiemelkedően sikeres Westley kutya akik a kiállítási eredményeik mellett mind Field Trial győztesek voltak: Ch Simon of Westley, Ch Camrose Nicolas of Westley (Champion kiállítás Best in Show győztes kutyája), Ch Pippa of Westley.
A fajta talán legfantasztikusabb, legnagyobb szukája, 1970-es években született Westley Victoria, utódai közül 8 kutya lett Champion, közölük egyik, Ch Westley Mabella, aki egy Champion Kiállításon csoportot nyert.
Munkában legkiemelkedőbb kutyája FTCH HolwayTeal of Westley volt.

Picture
Eng./Irish Dual CH. David Of Westley (6/6/1951-)
Picture
Eng. CH. Simon of Westley (4/23/1953-1964)
Picture
Eng. SH. CH. Pippa of Westley (5/8/1963-)
Picture
Eng. Ch. Westley Victoria (4/2/1973-1986)
Picture
Eng. Ch. Westley Mabella (11/2/1978-)
Miss Joan Gill 2005 szeptember 18-án hunyt el, 2019 augusztus 2-án Mr. Philpott is követte őt. Azt hiszem hatalmas köszönettel tartozunk nekik mi, golden retrieveresek.

Források:
http://www.ourdogs.co.uk/News/2005/September2005/News300905/obituary.htm
http://www.thegoldenretrieverclub.co.uk/histdogshows.html

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések