Tikotta Pole Position "Ian"

Már régóta tervezgetek egy második kiskutyát, hiszen nézzük akárhogyan is, Ingrid öregszik. 8 éves elmúlt, lassan nyugdíjaznom kell. Félreértés ne essék, nem szobanövényt akarok, csak azt szeretném, hogy legyen valaki akivel aktívan dolgozhatok, jól lehet terhelni, és ez mellett Griddel is eldolgozgatunk amennyit bír.

Tehát régóta megy a tervezgetés.
Fajtát illetőn nem voltak nagy kérdéseim, picit gondolkoztam egy törpesnacin, de az a sok kozmetika (plusz lakásban élés) nem jönne össze nekem, így hű maradtam fajtámhoz, a goldikhoz, snacizni majd később fogok.
Kenneleket nézegettem, tenyésztőket, kutyákat, utódokat. Ahogy telt az idő, ízlésem átformálódott. A hagyományos, angol típusú, jó agyú, kiegyensúlyozott, zömök goldik kezdtek el tetszeni, olyanok, akiknél munkaeredményeket is szép számmal találhatunk. Nem akartam se munkakutyát, se teljesen show vonalút, hiszen nem tudom kihasználni, egyetem előtt állok, nem sok időm, és anyagi keretem lesz minden hétvégén eljárogatni tréningre, vadászni, versenyekre. Én dolgozni is szeretek a kutyákkal, egy kis szöszi golditól kikészülnék. Tehát egy mindenes kutyát szerettem volna, egy igazi goldent.

Márti még 2011-ben, miután megismerkedtünk, egyik dog-dancinges bemutatónk után tett egy "felelőtlen" ígéretet. Méghozzá, hogy kapok tőle egy kiskutyát. Hihetetlenül örültem neki, de tudtam, ez nem jelent semmit, nézegettem más almokat, tenyésztőket, bár valahogy mindig is a Tikottás kutyák maradtak első helyen.
Edina egyszer azt mondta nekem,csak a legjobb helyről vásároljak. Ezt a mondatát megfogadtam, habár akkor még nem értettem, azóta megtanította velem az élet miért is.

És hogy miért pont Márti maradt? Nem a társtulajdon miatt választottam őt. Amikor Vásárhelyen megismertem, tudtam, nekem Tőle kell kiskutya, Félegyháza után pedig közöltem anyuval, Tikottás kiskutyám lesz. Nekem első az egészség, az agy, majd a küllem, és ez nála is így van. Tud tenyészteni,nagyon tetszett mindig is amit csinál, és egyre jobban tetszik. De ezt azt hiszem tudjátok Ti is, eleget áradoztam róla...
A legtöbben nem tartják sokra a munkát, legjobb esetben is csak a retrievermunkát nézik, engedelmes, dog-dancing már egy utolsó rangú dolog, majdhogynem le is nézik. 
Igazi goldent szeretnék. Vadászni járni, dogdancingezni, túrázni, élni az életet. Küllemileg pedig olyan kutyát, hogy minden egyes nap amikor ránézzek egy csipetnyi Nagy-Britanniát lássak. 

Telt múlt az idő, anyát nyaggattam folyamatosan... Aztán tavaly ősszel Lina kölyöknél tettem le a voksot, kis szukát szerettem volna, anya is rámondta az áment. Imádkoztam minden nap, hogy kapjak egy kiskutyát. Februárban jött a hír, hogy ott fent nem úgy szerették volna ahogy én kitaláltam, ember tervez, Isten végez. Zoya vemhes lett, Lina viszont nem. 
Addig-addig beszélgettünk Mártival, hogy egy fél óra alatt a Lina kislányból egy Zoya kisfiú lett, Mártival közös tulajdonban. A kis kant eredetileg ő tartotta volna meg, egy kis szukával együtt, de így lesz a legjobb, lesz ideje a picire... (remélem nem bánja meg a döntését később) Márti szerint will to please kutyik lesznek. Majd minden eldől, bízok Mártiban, és a Sorsban is. Régóta várt erre az alomra, egy álom-alom volt neki.
Őszintén szólva voltak fenntartásaim, féltem kicsit. Kan, meg amúgy is, izé így izé úgy. Paráztam. De egyre az idő haladtával többszörösen kiderült, jól döntöttem. Jól döntöttek fent.

Tehát kan kutya, a név is tökéletes lett.
Szuka nevem volt talonban, kanon viszont csak párszor gondolkoztam, és Ian Somerhalder után "Ian"-re gondoltam, azt hiszem nem kell magyarázkodnom miért. :) Márti is leírta nekem a saját ötletét, ami nem más volt, mint Ian, csak neki a Bazi nagy görög lagzi cuki és okos szereplője után. Anyunak is tetszett a név, de neki egy ausztrál úszó, Ian Thorpe jutott eszébe, aki akár hány VB-n, olimpián indult, mindig első helyezést hozta el, - illetve az "anatómiája is tökéletes" Márti szerint. Mindig is szerettem volna skót nevet adni a kutyámnak, és amikor utánanéztem az Iannek megláttam, skót eredetű, jelentése pedig: Isten kegyes. Nem is lehetne tökéletesebb a név.
Így Tikotta Pole Position 'Ian' lett a hivatalos neve, bár még meg sem született. 

   
a névadók

Zoyát (HCH O'Whisperer from Flawless Carriens), az anyukát már ismerem régóta, Mártinak mindig csodálattal mesél róla. Jól kommunikál kutyákkal (ennek magam is szemtanúja voltam), vadászni jár vele rendszeresen, valamint terápiáznak. Meghatározó szerepet tölt be a falkájukban. Milliószor elolvastam a honlapon a róla szóló részt, és minden alkalommal egyre inkább beleszeretek. De olvassátok ti is:
"Zoya kutyánk nevéhez híven cári eleganciával, kimértséggel, az irányítás finom tehetségével, és az ehhez tartozó akaraterővel is bír. Már 2 napos korában tudtam, hogy Ő az én kutyám. Nagyon szép, elegáns kutya, kiegyensúlyozott testarányokkal. Hihetetlen intelligenciával rendelkezik, amit rendre bizonyít is, mikor egyértelmű igen-nem döntéseket hoz. Hihetetlenül imádom benne ezt, és azt, hogy a falka vezetőjeként szépen őrzi a falka egyensúlyát. Csodálatos figyelni, ahogy finom eleganciával, és tökéletes szignálokkal irányítja a falka mindennapjait. Mindemellett hatalmas színésznő, amitől csak még inkább úgy érzem, kivételes értelmi képességei vannak."



Apuka pedig Popsi (Int.Ch.Srb.Ch, CroCH,Jun.CH,Club Winner '07 Nunsbrook Peregrine Falcon) , aki egy angol import kan, egy legendás régi angol vérvonalból. Gyönyörű, és hihetetlenül jól örökít. Már maga az a tudat, hogy teljesen eredeti angol vérvonal levett a lábamról. EÜ-i szűrései a lehető legjobbak, (utódainak is) kiállítási eredményei is szuperek (ICH, és angol bírók hozták ki JBIS-nek és ResBIS-nek klub kiállításon!)
Valamint agyilag sem zokni kutyus.
Lenyűgöző kan, csodás fejjel, anatómiával, és megjelenéssel. Utódai csodálatosak, mind nagyon eredményesek, és jó fejek, könnyen kezelhetőek, kiegyensúlyozottak. Igazi angol pasi.


Jöttek a kérdések, ami egy kisgazdinak a fejében átsuhannak. Mivel etessem? Milyen felszerelés kell neki? és ehhez hasonlók. Sok sok félelem, milyen kiskutya lesz temperamentumilag, mennyire tudok megbirkózni vele. Anya szerint sokszor olyan vagyok mint egy szülőszoba előtt várakozó terhes anyuka. 
Egy dolog nyugtatott meg, Mártihoz bármikor fordulhatok. Kutyasulis társasághoz is volt egy csomó kérdésem, legfőképpen a kölyökkori szabályozással kapcsolatban, ezekre mindre választ is kaptam.

Utolsó héten nagy izgalom volt, kaptam a nagy pocis Zoya képeket, minden sms-re összerándult a gyomrom, minden új fb üzenetnél majd' kiugrott a szívem. Egész család tűkön ült, együtt nézegettük a képeket a szülőkről, no meg Márti képeit a szülőszobáról ♥


2013. 03. 19-én egyik szünetben lementem barátnőimmel a gépekhez a suliban, hogy ránézzek a facebookomra. Egyik üzenetem Mártitól jött, a lehető legcsodásabb hírrel, miszerint 6 pasi, 2 csajszi született. Félelmeim egy része elszállt, hiszen 6 kiskanból lehet válogatni :) Kiskutyák 2013.03.18-án születtek, az alom a "No Doubt" nevet kapta.. 
Hétvégén Csongrádon voltunk kiállításon, sokat beszélgettünk Mártival. Teljesen megnyugodtam, azt mondta, egy kérése van: Ne legyen Ingrid mellett háttérben a pici... Hát, ennek nem lesz nehéz megfelelni :)

Innentől sokszor olvastam híreket, szinte minden nap kaptunk Mártitól videót, képet, vagy egy bejegyzést a "top secret" csoportunkba, ahol a leendő kisgazdik, illetve pár nemkisgazdi várta a fejleményeket. Ez az időszak már irtó izgalmas volt. Rengeteget mosolyogtam a videókon, képeken, amik a telefonomon is fellelhetőek voltak -   ha éppen rossz kedvem volt egy-egy matek óra után, csak gyors megnéztem Őket, és minden helyre jött.
Valami azt sugallta, nem kell aggódnom, nem kell paráznom. Csodálatos lesz minden. Nem tudtam miért, hogyan, de boldog voltam, semmi nem szegte kedvem. 




Közel 3 hetes korukig a kicsik ettek, aludtak, ettek aludtak. Már kicsit paráztam. Mi lesz itt? 
De kaptam a megnyugtatást, az igazi angol kiskutyák mások. Sokkal nyugisabbak, kiegyensúlyozottabbak.
21 naposan végre kaptunk mozgolódós videót, képeket.  Azok a bizonyos tűk egyre jobban szurkáltak. Ki lesz az én kispöcsösöm, hogy fog kinézni, milyenek élőben...





ilyen mintás póráz + nyakörvünk van
Ha már kiskutya, bizonyos dolgokat be is kell szerezni neki.  Íme a listám:
  • Kölyökpóráz (Bloompet)
  • Felvezetőpóráz (Lívitől ajándékba kaptuk ♥)
  • Retripóráz
  • Dummy
  • kölyökdummy
  • síp
  • ritkítóolló 
  • kullancs elleni védelem
  • tál


Az első találkozás 04.13.-án volt, egy napsütéses szombati napon. Szegedről indultunk el, előtte volt a szegedma.hu-val interjúnk. Kutyával együtt indultunk útnak a Kiskunfélegyháza melletti kis falunak, Gátérnak. Rögtön odataláltunk Mártiékhoz, egyből felismertem a házukat. Emma jött ki elénk, majd Márti is és Anna is felbukkant. Bevittük a piciket a házba, mert egy melléképületben volt a szülőszoba, közben Zoya is kicsekkolt, Gridivel kicsit dominatáncot jártak, ami kivételesen különösen szép volt. Én addig gyorsan megsimiztem a falkát. Ahogy ott láttam mindenkit jöttem rá, egytől-egyig szuper csapat, mindenkiben van valami amiért imádni lehet. És amiért mindenki közel áll a szívemhez.
Kb. egy órán keresztül ültünk a kis szobakennel körül és babusgattuk a piciket. Nagyon szép homogén alom lett, gyönyörű fejekkel megáldott kicsik. Hihetetlenül sok szőrük lesz, és mindent amit Márti szeretett volna sikerült összehozni.

Mindenki elbűvölő volt, cuki, édes, totál szerelem ♥
Csomót beszélgettünk Mártival, az etetésről, minden féléről, nagyon jól éreztük magunkat, végén nővikét is kivettük, és a fehérhercegemmel gyakoroltunk. Igen ám, dogdancingezni fog a két lüke gyerek. Gridi otthonosan érezte magát a Tikottások otthonában, kicsit köcsög volt, de elviselhetőek köcsög. Aztán eljött az indulás ideje, megpuszilgattam Wyattet, meg úgy az egész falkát, és indultunk haza. Anyukám és tesóm is beleszeretett a picikbe, egész úton hazafelé róluk beszélgettünk. Már alig vártuk, hogy lássuk őket újra.

Itthon azon gondolkoztam, megbántam-e a döntésem. Sajnálom-e, hogy Linával nem jött össze a dolog. De valahogy annyira tökéletesek ezek a kicsik, hogy már örülök, hogy így alakult a dolog.


szerelem ez javából :)
több soron megbizonyosodtam róla, a világ legjobb helyéről kapom a kiskutyát

A második találkozásra május elsején került sor. Judittal (Connorgazdi) együtt indult fél 7-kor Kecskemétről,  a buszozást végigdumáltuk, persze mi másról, ha nem szeretett kutyusainkról. Sikeresen odataláltunk Mártiékhoz, ahol rögtön megpillantottuk a bébiket. Hatalmasat nőttek. Amikor odaértünk egy legény volt a talpon, Nigga. Rögtön jött oda haverkodni, aztán Márti mondta, Ő lesz az én kicsikém. Rengeteget játszottunk vele, igazi kis felfedező, önálló, tündéri kissrác. Két kispasi tetszett az alomból, Mr. Black és Mr. Blue, de ezen a napon meggyőződtem, személyiségileg, küllemileg is Mr. Black azaz Ian a nekem való kiskutya. Nagyon energikus, érdeklődő, kiegyensúlyozott kiskutya (jó, ez az alom összes kiskutyájára igaz, bombabiztos idegrendszerűek.) Márti is Őt nézte ki, és én is, a sors is.

Szépen lassan mindenkit kiszedtünk, ment ám a nagy buli az udvarban. Márti kihozott egy kis füzetkét amiben egy csomó gyönyörű golden élt. Az ősein, a régi angol goldik ♥ :)
Beállítgatta a kutyikat, fotóztunk, meg persze végig ment a duma. Imádtam ezt a délelőttöt ennyi gyönyörű kicsi közt, no meg persze ittam Márti minden szavát. Minél többször hallgatom a dolgait annál jobban tisztelem, annál jobban látom micsoda tudása van. Azt hiszem, ha volt is ici-pici kétségem, már nincs. Tudtam, csodás kicsim lesz, de hogy ennyire, azt álmomban sem hittem. És ha tudtam is, Mártinak nagy tudása van, nem tudtam, hogy ekkora, hogy ennyi mindent tud. Felnéztem rá mindig is, de azt hiszem egy életre szóló példaképem lett.
Azt pedig nem mondom, mennyire hálás vagyok, hogy enyém lesz a kis töki.




Miss Purple :)


Miss Rose





Tökit Világkiállítás után hozzuk el, de nem tudtam addig magamban tartani ezt a dolgot, rettentően szerelmes vagyok a picikébe, imádom minden porcikáját, és ez már csak rosszabb lesz. Az alom legrosszcsontabb, legdinkábbját fogtam ki.... Pontosan olyat, amilyet szeretnék.... Vannak elvárásaim kutyával kapcsolatban, nagyon kritikus vagyok, és azt hittem, lesznek bizonytalan dolgaim, de már látom, többszörösen felülmúlta minden reményem.

Rettentő szerencsés lehetek, hogy egy ilyen "Ilyen" kutya lesz a kezeimben, egy ilyen tenyészőtől, és még sorolhatnám..... amolyan over the moon érzésem van tegnap óta :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések