kanapézöldek

 

Picture
Manapság divatos állatvédőnek lenni. Leginkább kanapéállatvédőnek. Nincs is egyszerűbb, mint ebédszünetben, vagy a munkából hazafelé menet a közösségi oldalakon megosztani súlyosan bántalmazott kedvenceket, kihalófélben lévő fajokat, környezetszennyezésről képeket, vagy a pálmaolajról szóló videókat.
Ismeretterjesztés kell, hasznos, és jó. Aláírom, nem vitázom. Ám vajon, érdemben tenni is képesek vagyunk az állat, vagy természetvédelemért?
A héten felrobbant az egyik legnagyobb közösségi média, miután egy magyar "tenyésztőtől" elkoboztak 26 borzalmas állapotban lévő kutyát, nagyrészt labradorokat, és pár tetemet is találtak.
Az első pár órás sokk után, amikor fel alá járkáltam a szerkesztőségben, és nem tudtam napirendi pontra térni afelett, hogy ezt a férget én magam is ismertem, láttam pár hozzászólást a témához itt-ott. Rengeteg "nem is gondoltam" "pedig ismertem" komment jött. Rákerestem az oldalára, és első blikkre megállapítottam, hogy hát igen, igazi mintatenyésztő lehet sokak szemében. Jár kiállításokra, tesz fel cuki szobában készült fotókat a kölykökről, és rendes állatbarátként még meg is osztja a bajbajutott kutyákról a képeket. Megosztja, közben ő maga a legundorítóbb körülmények között tartotta a sajátjait. ​​
​Tegyünk is az állat és természetvédelemért, ne csak a kanapéról hősködjünk. De jól válasszuk meg, kiket támogatunk, mert jóindulatunk rosszul is elsülhet. Ne vegyünk olyan tenyésztőtől, akinek a tartási körülményeivel nem vagyunk elégedettek. Ne támogassunk olyan szervezetet, akik csak a neten hősködnek, esetleg tüntetni járnak ki (sokat emlegethetnék, de talán a PETA a legjobb példa, aki nem csak vérlázítóan undorító elveket vall, de még gyilkol is). Arról nem is beszélve, hány "állatmentő" él meg abból, hogy külföldre ad el kutyákat. 
A sötétzöldek, legnagyobb hanggal például a PETA elítéli, megveti nem csak a vadászatot, de számos kutyás sportot is.
Kérdezem én, látott-e már bármelyik ilyen zöld az eredeti funkcióját ellátó kutyát? Valóban kínzás lenne egy agárnak a pályán futni? Húzókutyáknak az edzőkocsi vagy szán előtt futni? Vadászkutyáknak a vadászaton dolgozni? Egy olimpikon sem tud úgy sikeres lenni, hogy a verseny napján odaáll a startvonalhoz. Edzenie kell, megfelelően táplálkoznia,, de ezzel mindenki tisztában van. Egy sportoló,, dolgozó, sőt egy profin felkészített kiállítási kutya élete pont ilyen. Ha egy élőlényből a maximumot szeretnénk kihozni, akkor a maximumot is kell beraknunk a rendszerbe, edzés, és táplálás terén. Tényleg az az állatkínzás, ha nem bőrkanapén heverészik a kutya, hanem kint van, mindent belead, és az eredeti feladatkörét elvégzi? Tényleg el akarunk jutni odáig, hogy bárki, aki valamit is csinál a kutyájával, és nem csak sétálni viszi le a kutyafuttatóba az állatkínzó? Miért ruházzuk fel kedvenceinket emberi tulajdonságokkal, és hisszük azt, hogy ugyanolyan igényeik vannak mint nekünk?
Ne legyünk csak kanapéállatvédők, akik közösségi médiákat olvasva nagy hanggal osztják az észt. Tájékozódjunk, mielőtt véleményt formálunk, ismerjük meg az érem mindkét oldalát, és tegyünk is érte, hogy jobb hely legyen a világunk.
Ha segíteni szeretnétek a postban is megemlített labradorokon vagy hasonló sorstársaikon, akkor itt megtehetitek:

Retriever Rescue fajtamentő egyesület:
Számlaszám: 10400140-50515653-53521002 (K&H)
Online adományozás: https://adjukossze.hu/…/retriever-rescue-fajtamento-egyesul…
Paypal: info@retrieverhelp.hu
Nemzetközi adományozás esetén:
IBAN: HU37 10400140 50515653 53521002
SWIFT kód: OKHBHUHB

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések