Vizslázások - Free

Nagyon régóta tetszik a free beállítás, a legtöbb fajtánál nagyon szépen tud kinézni, ha jól van összerakva, viszont nem minden fajtánál alkalmaznám mindig.
A neten nem sok segítséget találtam ezzel kapcsolatban, így saját elképzelésemre hagyatkozhattam, hogyan is szeretném ezt összerakni a vizsla"lányaimnál".

07.17. - Szerda - #Első nap
6:15-ös busszal mentem át Halasra, kómásan, alvajárva...
Szokás szerint Fruzsival kezdtem a gyakorlást, kimentünk kis parkolónkba gyakorolgatni. Ő ha jutira vár mindig szépen leül, és megpróbál értelmes arcot vágni miközben majd kiesik a szeme úgy bámulja hova nyúlsz a kezeddel jutért. Akkor egy kis türelemjáték..... Már az első gyakorlásoknál lett amolyan "klikker hangunk" a "jó". Nem akartam rákondicionálni őt, de sikerült... :D Úgyhogy vártunk, álltam ott tétlenül, hogy valamiért felálljon, néhányszor pedig mondogattam, hogy "áll, áll"... Kb. 2 percig várakoztam amikor valamiért felállt, jöhetett "jó" és a juti. Ezt elég sokszor elismételtük, már nem kellett annyit várni rá. Beiktattunk közbe néhány játékot, mozgásos gyakorlást, és a rendes beállítást. Körülbelül 20 percet lehettünk ott, ennek a fele gyakorlással, sétálással telt, a végére már felállt az áll vezényszóra.

Hangával tudtam, kicsit más lesz a helyzet. Vele még a mozgást gyakoroltuk, hátrafelé handlinggel, és sok sok simivel, játékkal, bohóckodással. Bizalomépítés volt a cél, hogy másnap szépen belekezdhessünk a munkába.

07.18.-Csütörtök - #Második nap
Ismét 6:15-ös busz, de hála istennek egy kávéval tudtam kezdeni a napot ismét..
Fruzsival ma már kicsit jobban kezdtünk, pár perc után eszébe jutott az előző nap tanultak. Egyelőre kapott jutit mindenért, még ha katasztrófán állt be akkor is. Ismét kb. 3/4 órát voltam vele, hasonló felállásban mint előző nap.

Hangával belekezdtem a gyakorlásba, nála tudtam, nem lesz jó választás a várakozás, úgyhogy nála a jutifalatos megvezetést találtam ki. Egyelőre örültem annak, hogy fél pillanatra megáll a lábikóján. Nem sokat nyúztam, sok-sok-sok dicséret, simi, játék, minden ami kell egy önbizalomhiányos kutyánál. Mindig figyelek rá, hogy ne hajoljak nagyon fölé, ne okozzak neki stresszes pillanatokat. Egyébként sokat javult a kapcsolatunk, már nagyon észre sem venni mennyire bizalmatlan volt.

07.23.-Kedd - #Harmadik nap
Fruzsival ma a dolgokat kicsit több helyen akartam gyakorolni, több inger, különböző helyeken. Sétálgattunk a városba, most már abszolút tisztázódott nála az "áll" jelentése, sőt, már nem is nagyon ücsörgött le. Próbálkoztam kicsit játszogatni az idővel, illetve elkezdtem figyelni arra, hogy ne álljon nagyon csálén.

Hanga már alakulgatott, sikerült egy kicsit megállítani, nála nem is voltak olyan komolyabb elképzeléseim mint Fruzsinál... Nem egy magamutogatós kutya, nem élvezi ezt, de haladunk, a munkának nála is meglátszik az eredménye.

07.04.- Szerda - #Negyedik nap
Vagyis az utolsó otthoni gyakorlás Debrecen CACIB előtt.
Fruzsival most már arra is figyelni aakrtam, hogy szépen álljon. Erre egy tér a legalkalmasabb hely, ahol az üzletek kirakatában látom magunkat. Sokat-sokat gyakoroltunk, hogy előrehelyezze a súlypontját, figyeljen, és viszonylag sokáig álljon. Nagyon ügyes a kiscsaj... Jó, nem mindig van párhozamosan a két hátsó lába, de alakulgatott, sőt, már az elsőkkel egész jól be tudott állni, sőt, picit tudtam rajta alakítgatni is, megtanulta, hogyha felé lépek akkor lépjen egy picit hátra.... Hihetetlenül gyorsan tanul a csajszi! Négy nap alatt olyan free beállást össze lehetett rakni vele, hogy csoda! Majd meglátom, lehet csinálunk egy videót róla Debrecenben.

Hangusz is alakulgatott, mozgása nagyon szuper lett (hozzá képest) és állni is egész szépen állt. Hagyta magát beállítani is minden gond nélkül... Rá is nagyon büszke vagyok, habár ő nem akkora tempóban halad mint Fru, de halad, és ügyeske...

<3 p="">

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések