Arany történelem - Nortonwood kennel

A golden retriever törzskönyvek egytől-egyig néhány fontosabb kutyára és vonalra épülnek, vonaltenyésztések sorozatának köszönhetően. Az egyike ezeknek a nagy múltú vonalaknak, akiknek köszönhetjük a mai golden retriever küllemét, a Nortonwood kennel.
Madge és Ron Bradbury a Nortonwood kennel tulajdonosai az 1900-as évek vége felé tűntek fel a színen, hatalmas sikerekkel írták be magukat a golden retrieverek történelmébe.

A Nortonwood kennelben nem csak a házaspár pontos tenyésztési terveibe vont egyedek fordultak meg, sokszor más show kennelek kutyái is vendégek voltak munkára felkészítés céljából, ezzel sok mindenben könnyítve a pár dolgát, hiszen így jól ismerték a többi vonalból származó kutyákat, ezáltal a fajtát is.
Néhány saját tenyésztésű flat coated retrievernek is otthont adtak, akik közül mind legalább egy champion címmel büszkélkedhettek.

A házaspár a lehető legnagyobb mértékben igyekezett kivenni magát a fajta tenyésztését illetően. A hosszú nyári délutánokon a vadászkutyások találkozóhelye volt a vendégszerető házaspár otthona, rengetegen megfordultak náluk, munkakutyásoktól az all rounder bírókig.
Nem "csak" a munkakutyázásban és a vendéglátásban jeleskedtek, Mr. Bradbury nagy álma volt a Midland Golden Retriever Club alapítása, amit néhány elszánt ember segítségével véghez is vittek 1975-ben, Ron elnöksége alatt a klub kivirágzott.
A házaspár elismert szaktekintély volt mint kiállítási bíró odahaza, valamint Oroszországtól Ausztráliáig bejárták a világot.

A Nortonwood vonal legfontosabb kutyájának (ha lehet ilyet mondani) EngCH Nortonwood Faunust tartják, aki minden mai golden retriever COI (Coefficient of Inbreeding - beltenyészeti együttható) -jában kisebb-nagyobb százalékban fellelhető. Faunus kiemelkedően sok, 13 C.C-t nyert élete során, az utódai is hasonlóan jól szerepeltek a kiállítások világában, Amerikától Európáig mindenhol találkozhatunk velük, több WW és EW kutya származik Faunustól, a champion címekről ne is beszéljnük. Munkavizsgával is rendelkezett, így méltó "alapköve" a mai golden retrievereknek.

Nortonwood Faunus (2/15/1974-1987)

Utódai közül válogathatunk jó darabig, ha az összeset végig szeretnénk bogarászni, K9 data adatbázison kapásból 45 szukát számoltam össze akit fedeztettek vele. Egyik utódát emelném ki, aki a Nunsbrook kennelben született, Foregoert, aki egy WW és EW kutya.

WW'89, EW'88, MultiCh, IntCH, Bel & FrCh Nortonwood Foregoer  
Végül pár további kép Nortonwood kutyákról, sajnos csak róluk találtam képeket.

Eng. CH. Nortonwood Marx  (2/23/1979-)
Eng. SH. CH. Nortonwood Silvanus  (5/1/1984-)
Eng. SH. Ch. Westley Munro of Nortonwood  (11/2/1978-1990)

Eng. SH. CH. Nortonwood Checkmate  (8/25/1976-1990)
Nortonwood Inspiration of Abnalls
Nortonwood Secreto (5/1/1984-1996)

Forrás:
  • http://www.ourdogs.co.uk/News/2006/January2006/News270106/rememb.htm
  • http://k9data.com/verify.asp?breed=1

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések