Golden Retriever egészségügyi szűrések


A kutyák tenyésztésekor az első és legfontosabb dolog amit figyelembe kell vennünk, az az egészség, hiszen egy kutya betegen nem csak, hogy sem kiállításokon, sem munkában nem tud jeleskedni, de életét is igen megkeserítheti, lerövidítheti.
Minden fajta tenyésztésénél bizonyos egészségügyi előírásoknak meg kell felelni, fajtától függ, ezek milyen típusúak, vannak fajták ahol elég 1-2, míg máshol sokkal több az előírt.
A golden retrievereknél a GRK (Golden Retriever Kör - az elismert tenyésztői szervezet) februári tenyésztési szabályzatában (ITT található) a következő szűrésekről lehet olvasni amik befolyásolják a tenyésztésbe vételt:
  • HD
  • ED
  • OCD
  • PRA
  • HC
  • RD
Ezek eredményétől függ a tenyésztés, melyik kutya milyen kutyával tenyészthető. Az OptiGen honlapján megtalálható melyik fajtának milyen genetikai szűréseket lehet csináltatni:  prcd-PRA , GR_PRA1 , GR_PRA2; Ichthyosis. 
Hát, akkor nézzük meg szépen sorjában, melyik szűrés milyen betegség megelőzésére szolgál, milyen betegség mit okoz, és hogyan befolyásolja a tenyésztést. 

HD- Hip Dysplasia
HD, más néven Csípőízületi diszplázia. Magyarországon A (mentes), B (majdnem mentes), C (enyhe), és D kategóriát különböztetünk meg. Tenyésztésbe vonáskor az A kategória 1 pontot ér, a B 2 pontot, a C 3 pontot, a kan és a szuka pontjai összeadva nem haladhatják meg a 4 pontot (pl A-s és C-s egyednek lehetnek utódai, míg B-s és C-snek már nem.)

Örökletes csípőficam, a betegség során a csípőízületet alkotó combcsontfej nem megfelelően illeszkedik a medencecsont ízületét alkotó vápájba így az ízület részlegesen vagy teljesen ficamodik ezáltal a porc kopásnak indul, valamint ízületi gyulladás alakul ki, később porcdegeneráció (ízületi porc kopása), porcfelrakódás, ízületi változások, csípőízületi arthrózis jön létre. Maga a ficam és az ízületi gyulladás is mozgászavarral járhat, de az igazi sántaságot a porckopás okozza.
Főként genetikailag öröklődik, de befolyásolja a kutya gyors növekedése, táplálkozása, korai terhelése is. Súlyosabb esetben fél és egy éves kor között jelentkeznek az első tünetek.

Kezelése: enyhébb esetben gyógyszeres, előrehaladottabb esetben műtéti beavatkozás.
Szűrés egy és két éves kor között ajánlott.

A szűréseket az erre szakosodott állatorvosok, állatorvosi rendelőkben (azaz tenyésztői szervezetek, diszpláziai bizottságok által elismertek) végzik.
Kutyáknak éhgyomorral kell érkezniük, a rendelőben az állatot elbódítják, altatják, enélkül nem lehet értékelhető röntgenfelvételt készíteni. A vizsgálat kb. 10-20 percet vesz igénybe, ami alatt a kutyát a hátára fektetik egy úgy nevezett diszplázia vályúba, ami megtartja a kutyát. 

forrás: diszplazia.hu 
forrás: diszplazia.hu 
ED- Elbow dysplasia
Könyökízületi diszplázia. Magyarországon a tenyésztésbe vonáshoz a nem súlyos, operálásra nem szükséges esetekben lehet a kutyákkal tenyészteni. Nem mentes csak mentessel párosítható

örökletes betegség ami főként a nagytestű kutyákat érinti. A könyökízületet alkotó karcsont és a két alkarcsont egymással érintkező ízületi felülete nem megfelelően illeszkedik. A túl szoros illeszkedéskor feszülés, míg a túl laza illeszkedéskor instabilitás tapasztalható ez porcleválást, porcdegenerációt, porckopást és porcfelrakódást okozhat. A könyök ízületének leválása a könyök OCD. Tünete főként a sántaság, ha a kölyökkori sántaságot nem vizsgálják ki és ennek oka a könyökdiszplázia könnyen komoly, visszafordíthatatlan következményei lehetnek. Korai észrevétel esetén műtéttel ezt kezelni lehet. A könyökdiszplázia tünetei a sántaság mellett a könyökízület duzzanata, nyújtás-hajlítás korlátozott.
Szűrést egy éves kor után végzünk, röntgenfelvétellel.
Beteg egyedek kezelése műtéti illetve gyógyszeres lehet.



képek forrása: diszplazia.hu 
OCD - osteochondritis dissecans
OCD, más néven leváló csont-porcgyulladás. Tenyésztésbe vétel feltétele, hogy a (vállban vizsgált) OCD eredmény ne legyen súlyos, operálni ne keljen. Nem mentes csak mentessel párosítható.

A porc leválása a kutya számára mozgás közben igen fájdalmas. Kialakulhat genetikai okokból kifolyólag, hirtelen növés, rossz táplálás is előidézheti.
Tünete a sántaság (hirtelen kezdődő, vagy fokozatosan kialakuló) ami terhelés után rosszabbodik, majd a kutya egyáltalán nem terheli azt a végtagját. Ízületnél duzzanat figyelhető meg, nyomásra érzékeny, fájdalommal jár, valamint krónikus izomveszteség is megfigyelhető.
Az OCD szűrése radiológiai módon, röntgennel történik, műtéttel orvosolható.

www.eorthopod.com
OCD kutyában
forrás: http://www.oltyan-vet.hu

PRA
Progresszív retina atrófia. Csak mentes egyeddel lehet tenyészteni.

A betegség a kutya retinájának elhalását jelenti. A betegség autoszomális recesszíven (két beteg gén kell ahhoz, hogy a kutya beteg legyen) öröklődik, ezért kanok és szukák is egyaránt ugyanúgy szenvednek a betegségben. A betegségnél megkülönböztetünk mentes, hordozó és beteg egyedeket. Az alábbi táblázat ábrázolja hogyan is öröklődik a betegség:

PRA öröklődés


A retina legbelső rétegét érinti, itt helyezkednek el a látás szempontjából igen fontos idegcellák, a nappali látáshoz szükséges csapok és az éjszakai látáshoz szükséges pálcikák. A PRA elsőként a pálcákat majd a csapokat teszi tönkre, ezért a PRA beteg kutyáknál elsőként az éjszakai látás nehézsége mutatkozik meg, idővel mindkét szem teljes vaksága bekövetkezik. 
Legtöbb kutyatulajdonos arra lesz figyelmes, hogy kutyája bizonytalan, gyakran nekimegy tárgyaknak. Előrehaladott állapotban a pupilla tág marad, fényre alig, vagy egyáltalán nem reagálnak, a szemfenék "világít" (hyperreflexia). Néhány esetben a lencse hályogosodásával együtt jár. 

Betegség szűrése tehát genetikai úton történik, a kutyától levett vért kell beküldeni egy akkreditált laborba (pl OptiGen)
A betegség NEM gyógyítható, minden esetben a végkimenetel a vakság.

 "felvételen egy 2 hónapos jack russel szemfeneke látható. A fiatal korra jellemző a kékes fény, de a non tapetumos régióban felfedezhető a papilla felé térő világosabb sávozottság, a tapetumos régióban néhány fekete pigmentfolt is látható." forrás: http://www.szentesiallatorvos.com/pra-a_sokszinu_betegseg.html


HC- Hereditary Cataract
Örökletes katarakta tekintetében negatív szűrési eredmény szükséges az alom létrehozásához.

A katarakta a szemlencse betegsége, ami miatt a kutya látása nagy mértékben romlik vagy akár el is veszítheti azt. A HSF4 nevű gén mutációja felelős a betegségért. A kutya mindkét szeme megbetegszik.
A betegség folyamata kezdetben lassú, majd fokozatosan nő intenzitása, ez a növekedés nagy mértékben eltérhet.
Műtéti beavatkozás lehetséges, de nem minden esetben hoz javulást.

Szűrés itt is genetikai úton, vérlelet alapján történik.

Cataracta folyama
forrás: www.iovs.org

Katarakta elhelyezkedése

RD- Retinal Dysplasia
Csak negatív eredmény elfogadott.

A betegség autoszomális recesszíven öröklődik, tehát három típust különböztetünk meg, mentes, hordozó és beteg. Tehát a betegség már a PRAnál említett módon öröklődik. Habár, a hordozó egyedek is képesek enyhe RD tüneteket mutatni.
Egy vagy két szemlencsét támadja meg a betegség. Különböző fajtái lehetnek, mint pl. a fokális RD.

RD
forrás: openi.nlm.nih.gov


Entropium
Entrópium esetén beteg egyed csak mentes egyeddel párosítható.

Entrópiumról, vagy más néven befelé forduló szemhéjról akkor beszélünk, ha az állat szemhéjának széle nem megfelelően illeszkedik, a szabad széle befelé fordul, ezáltal a szemhéjon lévő szőrszálak folyamatosan hozzáérnek a szaruhártyához, ezzel irritálják azt.
Legfőbb tünetei a folyamatos váladékozás,dörzsölés, hunyorgás, kaparás, ezektől pedig kialakulhatnak fekélyek.
Általában veleszületett betegség, de kialakulhat sérülés miatt is.
Műtéttel kezelhető, általában a műtét után a kutya teljesen tünetmentes.

forrás: www.kutyaszemeszet.hu

ICT-A
Az ICT-A (Ichthyosis) hazánkban még nem kötelező szűrés, hiszen a kutya életét semmiben nem akadályozza.

Már korábban is írtam erről a betegségről, a cikket ITT olvashatjátok, de azért összefoglalnám pár mondatban most is.
Jelen esetben a kutya bőrének betegségéről beszélünk, aminek következtében az hámlani kezd egy fehérjében történő mutációnak következtében. Ez sem viszketéssel, sem allergiás túlérzékenységgel nem jár kedvencünk számára.
Szűrni genetikai tesztel, akkreditált laborban lehet vérlelet alapján. A betegség öröklődése még rejtély, itt is megkülönböztetünk mentes, hordozó, és beteg egyedeket.
Semmilyen gyógymódot, kezelést nem fejlesztettek még ki.



Szöveg forrása:
  • http://optigen.com/opt9_test.html
  • http://www.optigen.com/opt9_test_prcd_pra.html
  • http://www.optigen.com/opt9_gr_PRA1.html
  • http://www.optigen.com/opt9_GR_PRA2.html
  • http://www.optigen.com/opt9_ichthyosis_gr.html
  • http://www.diszplazia.hu/2.html
  • http://www.haziallat.hu/kutya/betegseg-gyogyitas/osteochondritis-dissecans-izuleti-problemak-kutyaknal-/2948/
  • http://grk-tenyesztesvezeto-hirei.webnode.hu/
  • http://www.petmd.com/dog/conditions/musculoskeletal/c_dg_osteochondrosis
  • http://www.szentesiallatorvos.com/pra-a_sokszinu_betegseg.html
  • http://sablespaniel.uw.hu/pra.html
  • http://www.optigen.com/opt9_rdosd.html
  • http://www.kisallatdoki.hu/hirek/cikkek/macska-es-kutya-szemeszet
  • https://www.animalgenetics.us/Canine/Genetic_Disease/HC.asp
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Retinal_dysplasia

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések