GRK Special CAC - 2014.06.14.

Szombaton reggel útnak indultunk Kecskmeétről Gergővel és kicsi Iannal, aki előtte nap Kerti Borbála kozmetikájában megszépült, és megvált egy halom szőrtől, most van ugyanis a nagy vedlés korszakban, a szőre valami katasztrófa, hátán sprőd, krém színű, a többi helyen pihi-puhi hosszú világos színű. Persze Borcsi csodaszerei sokat javítottak, nem hittem volna, hogy ilyen szuperül fog kinézni.

Fél 9re már bepakoltunk Ancsáék sátra mellé a csodálatos Geológiai Múzeum területén, valamint átvettük a kis arany csomagunkat, Zarácskát Anitáéktól, ugyanis gazdijai éppen Soltvadkerten a BMW találkozón voltak, így Zarácska velünk volt végig. Egy igazi kis angyal volt, egy rossz szavam nem lehet rá. Szegénykének egy nagy toklász került a fülébe, ez rányomta a bélyeget aznap, ennek sajnos más következményei is lettek, de erről később.

Beszélgettünk, megnéztük Zsu Poppinjának babáit, majd megjött Márti a kicsi Thulával a chesapeak bay retriever babával, aki egy hete lakik nála, a Tikotta kennel legújabb tagja. Tavaly a klubkiállításunkon láttam pár chessyt, rögtön belopták magukat a szívembe eleganciájukkal, kisugárzásukkal. Akkor ott megfogadtam, hogy egyszer lesz egy chessym, majd decemberben a celjei kiállításon is volt lehetőségem csodálni a fajtát.

Regisztráció 9től volt, mindenki kapott finom reggelit a mappája mellé. Gyönyörű rozetták voltak a bírói asztal előtt, azt hiszem hazudnék, ha azt mondanám, nem reménykedtem, hogy nem kapunk egyet. azért, az ember titkon mindig számít arra, hogy nem üres kézzel megy haza.
Ianék ketten voltak az osztályban, Zarácskáék öten, míg Thula baba az egyedüli volt a fajtában.

fotó: Krausz Dóri


A kiállítás megnyitóján bemutatták a bírónőt, Silvana Vuckovicot, akiről most én is szeretnék pár szót szólni.
Tavaly tavasz óta követem nyomon őt, tenyésztői munkásságát, nagyon nagyra tartom őt mint tenyésztő és mint ember. Csodálatos küllemű kutyái vannak, szuper temperamentummal, igazi régi típusú goldenek... amit én szeretek ♥
Ezért nagyon kíváncsi voltam mi a véleménye a pici fiúval, ha már ugyanazt a vonalat képviseli amit én szeretnék a jövőben.
Nem csak szerintem elismert bírónő Mrs Vuckovic, ugyanis UK B kategóriás bírónő, bírálhat az Egyesült Királyságban. Kint a bírókat különböző szempontok alapján kategorizálják.
Egy kis bemutatkozó a Bírónőtől, amit bátorkodtam kimásolni a GRK Special CAC honlapjáról, még pedig azért, hogy mindenki érezze miért is volt olyan fontos ez a kiállítás nekem:
“Angol nyelvi professzor vagyok, az angol nyelv és a Golden Retriever a szenvedélyem. Férjemmel Vladimirral 1999 óta tenyésztünk Goldeneket Swanavly kennel név alatt. Három kutyát importáltunk Angliából. Első alkalommal int ch ch yu Deerfold Silver Promise-t. Később: IntCh, CroCh, SerCh Nunsbrook Peregrine Falcon-t és SerCh Nunsbrook Touch of Class-t.
31 CH és 8 ICH kutya született a Swanavy kennelben.
Az elsődleges szempontunk minden esetben a temperamentum és az egészség, azaz hogy a goldenek vidámak, engedelmesek, intelligensek legyenek és öröm legyen együtt élni velük. Különösen fontos továbbá az egészség és a mozgás, melyek együtt testesülnek meg a golden retriever fajtában. Nagyon sokoldalúak, nagyszerűen élnek együtt gyerekekkel, idősekkel, jól teljesítenek a mezőn és a hétköznapokban is, örömüket lelik benne, ahogyan a gazdáik is.”

megnyitó
fotó: Krausz Dóra

Kölyök osztálynál már kezdtem érezni, hogy valami itt nem lesz oké. Ideges voltam, izgultam. Kutyámban bíztam, magamban nem. Mi van ha rosszul állítom? Mi van ha van valami hibája ami Silvának nem fog tetszeni? Mi van nem fog állni? Jól áll a szőre? Mint valami kis elsőbálozó kiállító úgy álltam ott. Kutyát folyamatosan állítgattam, nem hagytam egy percre sem.
Aggodalmam fölösleges volt, fél füllel hallgatva a leíró bírálatot már megnyugodtam, tudtam, tetszik neki a kutya.
Hangos bírálatnál pedig olyan dolgokat hallhattam, amit sosem gondoltam volna. Silvana szerint a kutyának mindene a helyén van, mintha a nagykönyvből lépett volna ki. Fejének még erősödnie kell (aki ismeri ezt a vonalat tudja, hogy még fog is), meg hát, nincs szőrben.... Azt hiszem minden gazdi álma ezt hallani a saját kutyájáról, bevallom őszintén, örömkönnyek igazán gyorsan szökkentek a szemembe. Nekem EZ többet ért mindennél amit eddig kaptam.



foto: Ancsa

Hangosbírálat közben
foto: Borcsi
"14 months old excellent type with everything in proportion.Excellent balance, lovely head and expression, I would like a slightly more masculin head. The best of front with exact percentage of angles. This is his best part definitely. Lovely deep body, short coupled. Lovely back angulation, and level topline. Lovely bone and feet. Super presentation. Sound mover with a good rythm and drive " - Silvana Vuckovic
Kicsit szabadan fordítva, nem szakszavakkal a következők íródtak le, az angolul nem tudok kedvéért: 
14 hónapos kitűnő típusú és arányú kutya. Kitűnően kiegyensúlyozott, kedves fej és tekintet, egy kicsit kanosabb fejet szeretnék. A legnagyobb erőssége a frontja pontos szögelléssel. Minden bizonnyal ez a legszebb része. Szuper mély, rövid törzs. Kiváló hátsó szögellés és felső vonal. Nagyszerű csontozat és lábak. Szuper felvezetés. Kiegyensúlyozott mozgás jó ritmussal és tolással. 

Különösen annak a balance szónak örülök, hiszen ez a golden retriever fajta fő-fő szempontja... A kiegyensúlyozottság.

foto: Ancsa

fotó: Krausz Dóri 

fotó: Krausz Dóri


Kis szünet következett, végignéztük a bírálatokat, meghallgattuk bírónő véleményét a dolgokról. A szokásos tippjeim beváltak, hogy kit hova szeretnék elképzelni.
Zara előtt még megnéztük a labrador fiatal szukákat is, amiben én is "érdekelt" voltam Chelseake miatt. Nagyon nagyon jó volt látni a kicsi lányt bent a ringben, szuperül működött, nagyon jó formában van most. Osztályukban ők is 5-en voltak, és Chelseake lett a legszebb fiatal szuka. A ringtől el kellett mennem, ugyanis elég rendesen kitekintgetett rám a kicsi lány... Imádom! Nagyon büszke voltam rá, hogy még mindig ilyen jól működik, és még mindig egy tünemény a kutya, valamint az is melengette kicsi szívem, hogy első pillanattól megismert, örült nekem. Kell ennél több? Csak azt jelenti, hogy jól érezte magát nálam :)

Chelsea

Zara nagyon jó formában lett volna, ha nincs az a fránya toklász. Teljesen szétesett tőle, szépen állt, de a mozgása teljesen katasztrófa lett. Eddig soha senki nem mondott kritikát a mozgására, innen gondolom, hogy a toklász okozhatta ezt a problémát nála.Ettől függetlenül én nagyon büszke voltam a kicsi lánykára.
Hamarosan következett a fajtagyőztes összevetés, ahol mi már további sikereket nem értünk el Ian kopaszságának köszönhetően. De büszke-büszke vagyok a pici fiúra. Tényleg....  ♥




Amíg a flatek voltak bent kapva kaptam az alkalmon, és neveztem junior handlingben. Idén július végén kinövök a junior handlingből, és most minden lehetőséget megragadok, hogy induljak... Nem akarok kinőni belőle, habár, nem tudom miért ilyen fontos ez a bohóckodás számomra. sosem voltam nagy junior handling őrült, és sosem számított sokat nekem... Talán valami kapuzárási pánik ez nekem, hogy nem tudom elfogadni, hogy nemsokára vége...No meg Ianke miatt is akartam indulni, ha már ilyen ügyes a gyerek, használjuk már ki (habár külön jh-ra sosem gyakoroltuk).
Odajött hozzám egy aranyos pár egy zabálnivaló kis goldennel. Kicsit meglepődtem, amikor megkérdezték, Ő Ianke-e, majd kiderült, kicsi Wyatt kölyök büszke tulajdonosai.

Thula baba valami übercuki volt bent. Ringdresszúrája hagy némi kívánnivalót, de nagyon édespofa volt, és még egy-két helyes kép is sikerült róla. Imádom ezt a kutyát! Határozott elképzelései vannak mindenről. Ha ő úgy gondolja, akkor átmegy az elágazó fatörzs között, nem számít, hogy alig tudja átpréselni magát, és beragad. Rettentő nagy apportmániás, imád fogni dolgokat a szájában... Hajjajj... azt hiszem menthetetlenül a fajta rabja lettem.

Miss Öntudat

fotó: Krausz Dóri

fotó: Krausz Dóri

Nemsokára lekezdődött a BIS program, addig a kis csapat beszélgetett egy nagyot.
Junior handlingben két irtó aranyos kislánnyal voltunk együtt, Ianke nagyon kis ügyes volt. Nem volt nagy kihívás, vagy extra alakzat, de Iannel jól éreztük magunkat nagyon. Bár az első pillanatban akadt egy kis nehézségem, ugyanis mivel két bírónk volt, és az egyikőjük, Silvana bent állt, míg Marianne a körön kívül.... Gyorsan megnéztem Silvana néz-e még minket, majd kézcsere, és a másik oldalon mentünk. Ian nagyon ügyesen jött tovább, habár nem ez volt az eddigi legszebb oldalcserém életemben, de azért megoldottuk. Sosem gyakoroltuk ezt, úgyhogy büszke-büszke vagyok a macira.

Tenyészcsoportba mentünk a Port of Nessie kennellel, ahol első helyezést értünk el. Nem volt konkurencia, én az imádnivaló Cattel mentem be. Egyre jobban megkedvelem a labikat, nagyon jó fej kutyák.

Fáradtan beszélgettünk még kicsit, megvártuk a BIS végét, ahol Mira lett a BIS. Én már tavaly ilyenkor is megmondtam, hogy nagyon tetszik a kutya :D
Kis várakozás, és régi ismerősökkel beszélgetés után nekivágtunk a hazafelé útnak, mindannyian hulla fáradtan.



Végül, de nem utolsó sorban egy kedves kis kép a nap két hőséről :) Ian, aki végig csodálatosan dolgozott, mutatta magát, nem volt vele gond egy szál se, és Gergő, aki habár vizslából van a szíve, mégis eljött, segített, nyugtatott, fotózott, és jófej volt... Szeretem őket, na! :)
Tikotta Pole Position Ian - kitűnő 1, HPJ
You Tube Über Den Wolken Zara - nagyon jó
You Are My New Coco Kelecky Pokland - Nagyon Ígéretes 1, Baby BOB
Junior Handling 1. hely
Tenyészcsoport 1. hely Port Of Nessie kennellel
Bíró: Silvana Vuckovic & Gyárfás Marianne (BIS-ben)

Ian kozmetikája: Kerti Borbála

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések