Monopolhelyzet

 Sok olyan post van ami már régóta érlelődik bennem, de idő, vagy kiforratlanság miatt nem került leírásra. Az elmúlt időszak viszont mégis olyan helyzeteket hozott az életembe, amik miatt most mégis kikívánkozik belőlem - pedig jól tudom, nagy port fog kavarni maga után.


pár évvel ezelőtt a magyar ebtenyésztésben nagy változások következtek be, felborult az egész addig ismert és megszokott rendszer, az ebtenyésztés átkerült a NÉBIH-hez, tenyésztői szervezetek jöttek létre... és sorolhatnám, magyarázhatnám, de ez a történet már számtalan cikken, közleményen olvasható, ha valakit érdekel.

Az egész szervezkedés majdhogynem csak arra volt jó, hogy bizonyos emberek közötti feszültséget egyre jobban kiélezze, és elharapózzanak a dolgok. Számos klub életébe láttam bele ez idő alatt, valahogy mindig úgy hozta a sors, hogy testközelből, a vezetőségből, vagy a vezetőség egy tagjának bizalmasaként éltem meg az egészet. Schnauzereseknél, vizslásoknál, retrievereseknél.... mindenhol voltak konfliktusok, több klub alakult. Az emberek reakciója igen változatos volt.... vérre menő csatáknak ítélték meg az egészet, személyes harcnak. De miért? Miért gond az, ha egy fajtát nem egy klub gondoz, vagy nem csak egy klub szervez rendezvényeket? Miért ragaszkodik mindenki a monopolhelyzetnek és küzd foggal körömmel ezért.

Természetesen a klubok azért jók, mert egy minőségi szintet húznak meg az adott fajtában, ők állítják fel a szabályokat, és nem jó, ha éppen a "konkurens klub" egy sokkal gyengébb standerdet állít fel. Kérdés az, mi van akkor ha nem? Persze, minden "új" klub hátránnyal indult, mindenki megkapja, hogy ez csak egy kamuklub lesz, ahol sok sok bunda lesz. De miért ítélkezünk azelőtt, hogy tudnánk konkrétumokat? Miért terjesztünk minden egyes új klubról rosszindulatú pletykákat és miért csinálunk sunyi, negatív kampányt?

Persze, hiszen félünk az újtól,félünk attól, amit nem ismerünk. De miért kell katasztrófaturistának lennünk, és rögtön világ végét harangoznunk jóval azelőtt, hogy egyáltalán hivatalos információt hallanánk. 

Én csak kutyázni szeretnék, nyugodtan, minden negatívum nélkül, boldogan. Számomra egy klub (ahogy azt az Országos Vizsla Klub megtestesíti) egy baráti kört jelent akik szeretnek együtt lenni, valamit alkotni, időt, energiát és pénzt nem kímélve. Mert hisznek valamiben és mert jól együtt tudnak dolgozni.

Én hobbikutyás vagyok, nem tenyésztek - mellesleg, nincs is kutya a nevemen - nem jelentek konkurenciát senkinek, és sosem fogom senkinek a berkeit zavarni... mégis az elmúlt hónapokban annyi negatívumot kaptam ami már sok. Mindegy volt piros a sapkám vagy kék, ha itt vagyok tag vagy ha ott, vagy ha sehol, ha X-nél trainingezünk vagy ha Y-nál. Nem akartam nagyon személyeskedni ebben a postban, mégis kikívánkozott ez.

Picture

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések