Ivartalanítás - előkészületek

forrás: google
Sokan megkérdezték, ilyen idősen minek is ivartalaníttatni Ingridet. Nem félek-e... Persze hogy féltek, nem is kicsit.
Már régóta tervben volt ez az akció, már tavaly tavasszal is elindultunk ezen a szálon, de valahogy füstbe ment a tervünk. Aztán jött a kutyasulis tüzelés, ahol rávettek Gabiék, hogy igenis, tessék ivartalaníttatni.
Kérdések hada merült fel bennünk, amiben az internet sem volt segítségemre, ezer, meg ezer oldallal, tájékoztatóval, amik mind ellentmondtak egymásnak.

De mikor?
Felhívtam Zoli bácsit, hiszen Ő az az állatorvos akit ismerek, és megbízok, illetve tudom, nem vágnának át, nekem a legjobbat szeretnék. Felvetődött itthon, hogy elmegyünk hozzájuk, ott kerül sor a műtétre, de ezt elvetettük, hiszen az út hosszú hozzájuk. Beszélgetésünk főként arról szólt, mikor is a legalkalmasabb a műtét, lebeszélt arról, hogy tüzelés közben ivartalaníttassam, hiszen akkor vérzékenyebbek.
Így került az időpont mostanra, a két tüzelés közötti időszakra (kb. 6-8 héttel ha jól emlékszem a tüzelés vége után) és lehetőleg hűvös időben, ilyenkor a legkevésbé vérzékeny a kutya.

Ilyen idős korban ha nagy a kockázat miért?
Betegség megelőzése. Ha két év múlva rákos lesz, akkor még kevesebb az esélye a túlélésre. Valamint, minden egyes tüzelés után nő a gennyes méhgyulladás kialakulásának esélye.
Idős korban a szövetek könnyebben szakadnak, így jobb lett volna, ha kicsit hamarabb történik a beavatkozás.
Viszont, a józan paraszti eszem ellentmond annak, hogy 6 hetes korában műttessem meg, hiszen elég sok olyan kutyust látok, aki első tüzelés előtti beavatkozás miatt nem fejlődött ki eléggé. No, de majd ezt pár év múlva, majd az egyetemen megtudom.
Természetesen az "elljen egyszer a kutya, és akkor nem lesz rákos" tévhitet nem hiszem el, és mélyen elítélem, habár nekünk is ez miatt lettek kiskutyáink, amit életem legfelelőtlenebb döntésének tartok, hiába voltam 11 éves, én vagyok a felelős ezért a tettért.

Melyik fajta műtét?
Semmiféle képen nem az elkötős, valamint a "vágás nélküli" műtét (jó ugye? én is múltkor hallottam a doktornéninknél, egy néni cicáit így ivartalanították egy másik dokinál). A legtöbb orvos a petefészek eltávolításában esküszik, így nekünk is ez a műtét lesz.

Műtét előtti teendők
Még múlt hétfőn jött rám a pánikroham, hogy semmit sem tudok mit kéne csinálni Ingriddel a műtét előtt, így gyorsan írtam Dórinak, mit is kéne csinálni. Műtét előtt 12 órával semmit ne egyen (még füvet se egyen fel) illetve a beavatkozás előtt 4 órával inni se igyon. Mielőtt bemennénk a rendelőbe vigyük el, had végezze el a dolgát.

Melyik állatorvossal?
Törtük itthon a fejünket, kihez menjünk, ugyanis egy darabig doki nélküliek voltunk, dokiváltást csináltunk.
A voksunkat végül Ivették dokinénijére tettük le, Dr. Tóth Annára. Mindenképpen jól felszerelt, megbízható dokit szerettem volna.

Miért is kell tulajdonképpen az ivartalanítás?
Sportkutyások tudják ,nem kellemes érzés amikor egy várva várt verseny előtt betüzel a kutyánk, ezzel totál szétesik, illetve elég ciki elmenni a versenyre, ugyanis a szukánk szaga a többi kant is totál meghülyíti, így a kantulajdonosok ellenszenvét váltja ki. Valamint a tüzelés folytonos gond a szukagazdáknál - mikor fog tüzelni, mit tervezhetünk be.
A szobanövény kutyáknál is csak bajt hoz a tüzelés, vigyázni a kanokkal, benti kutyánál a szuka mindent összevérez, stb. Ha pedig esetleg megtörténik a baj jön a nem kívánt szaporulat, keverék kutyusok, menhelyre leadott kiskutyák illetve még sorolhatnám. A tenyésztést (ez esetben szaporítást) hagyjuk meg a hozzáértőknek.
Szerintem csak a tenyészállatok ivartalanítása elhanyagolható, a többi kutyát igenis tessék ivartalaníttatni.
Az emlődaganat kialakulásának esélye csökken, megszűnik a gennyes méhgyulladás (pyometra) veszélye

Méhgyulladás
Kicsit kutakodtam ebben a témában, mi is ez a betegség, és ez volt az ami végleg letette anno a voksot a műtét mellett, így úgy gondolom megosztom veletek is. Rengeteg "rémtörténetet" hallottam ezzel a betegséggel kapcsolatban.

A méh gennyes gyulladását sokszor a női nemi szervekben lejátszódó hormonális változások idézik elő. Ivarzás („tüzelés”) alatt a spermiumok biztonságos áthaladása érdekében a kutya szervezete a fehérvérsejteket kivonja a méhből. Ez a méh védekező rendszerének meggyengülését eredményezi, ami fertőzéshez vezethet. Emellett a „tüzelés” végeztével a vérben 8-10 hétig emelkedett marad a progeszteron hormon szintje, és a vemhességre készülve megvastagodik a méhet bélelő nyálkahártya. Ha többszöri ciklus („tüzelés”) során sem termékenyül az állat, a nyálkahártya tovább vastagodik és benne apró cysták alakulnak ki. A megvastagodott nyálkahártya váladékot termel, amely ideális környezet a baktériumok növekedéséhez. A magas progeszteron szint emellett gátolja a méhizomzat összehúzódását is.

Amikor ivarzás során kinyílik, a normál hüvelyflórát alkotó baktériumok könnyen bejuthatnak a méh üregébe. Ha a méh egészséges, a bejutott baktériumok gyorsan elpusztulnak, ellenben, ha a méh fala megvastagodott és cystákat tartalmaz, a körülmények nagyon kedvezőekké válnak a baktériumok szaporodásához. Emellett, mivel ilyenkor a méhizomzat nem tud összehúzódni, a bejutó baktériumokat nem tudja a méh eltávolítani magából.
A gennyes méhgyulladás fiatal és középkorú kutyákban is kialakulhat, de leggyakrabban idős állatokban fordul elő. Az évek során a többszöri vemhesség nélküli tüzelést követően a méhben elindulhatnak a gennyes méhgyulladás kialakulását elősegítő változások. A pyometra kialakulásának jellemző ideje a tüzelés végét követő 2-8 hét.

Kezelés a méh és a petefészkek sebészi eltávolítása, amely beavatkozást ovariohysterectomiának neveznek
(Tovább a teljes cikkhez)

Ivartalanítás hátrányai 
A legtöbb feltételezett hátrány rendszerint nem hozható összefüggésbe az ivartalanítással. Leggyakrabban az elhízást, a lustaságot, az állat egyéniségének, játékosságának elvesztését említik, mint a műtét negatív következményeit. Ezek közül is az elhízás kerül leggyakrabban szóba. Az elhízás a túlzott tápanyagfelvétel következménye. Így az eleség mennyiségének csökkentésével, vagy összetételének megváltoztatásával előzhető meg, mind az ivartalanított, mind a nem ivartalanított kutyák esetén.
Az ivartalanítás a kutya személyiségét, elevenségét, intelligenciáját nem változtatja meg.

forrás:



A nagy időpont fél 4-kor van, még nem izgulok. Holnap szeretnék jelentkezni újabb bejegyzéssel, ahol elmesélem hogyan zajlott a műtét, stb.
Tessék nekünk fél 4-től szurkolni! 

Megjegyzések

perverzcsirkefalat üzenete…
Ne félj, nem lesz baja! Bár Mandul csak egy éves múlt, mikor megcsináltattuk a műtétet, de seperc kipihente magát, 3-4 órára rá már úgy kellett lehalásznom a lépcső tetejéről (naivan azt gondoltam, hogy majd elalszik az előszobában...). Akkor még hisztikirálynő létére végig sírta az estét, be kellett adnom neki a lórúgásnyi fájdalomcsillapítót is, amit vészhelyzet esetére kaptunk (be is aludt tőle, hál' isten :D). Másnap meg mamáék figyeltek rá, míg én elmentem barokkozni... már úgy hívtak, hogy siessek haza, mert nem bírnak vele :)
Az, hogy megváltoznak műtét után... nem hiszem. Se Arcus, se Mandul nem változott, amit változtak, az is csak az agyi érésüknek tudható be. Elhízni semelyik sem hízik el. Előtte Arcusnál folyton a súlyára kellett figyelni a lába miatt, most meg hízókúrázik egyfolytában, mert elfogy a kutya. Öööö, még akartam valamit...
Jah! Játékosság elvesztése, lustaság... nevethetek hangosan? :D Arcus tegnap a rendelőben egy teljesen idegen staffi leányzóval áll neki ökörködni, olyan jót derült rajtuk mindenki. Mandul meg inkább kinyílt (bár ez sem igazán a műtét számlájára írható), nem csattog oda minden kutyának, aki a közelébe megy. A lustaságot meg hagyjuk... áldanám az eget, ha csak munka közben pörögnének ezerrel, de neeem, este is, mikor a normálisabbika alszik, ők akkor kezdenek el rombolni/rohangászni az udvaron :D
De így jók! Szóval a műtétnek én csak a jó részét látom!
(ami annyiban nem igaz, hogy Arcust az ivaros kanok mindig megkörnyékezik, ő odakaffant nekik és akkor mi vagyunk le"vadállatozva"... pedig ott a himbilimbi, meg szoktam szólni, hogy exkan.)
Bocsi a hosszúért :)

Népszerű bejegyzések