Felvezetésről

Az elmúlt időszakban elég sok ismerős, illetve kevésbé ismerős keresett meg azzal, hogy segítsek nekik, mi kell a felvezetéshez, mik a követelmények, hogyan működik ez. Voltak akik csak kíváncsiak voltak, de voltak olyanok is, akik nem tudták hogyan is kezdjenek bele a saját kutyájukkal. Elég nehéz hirtelen összefoglalni a dolgokat egy-egy üzenetben, ezért most úgy döntöttem, egy bejegyzésben írom össze a gondolataimat erről, az életemben nagy szerepet betöltő hobbiról.

Dióhéjban a kutyakiállításokról: A kutyakiállítás az FCI által elismert törzskönyvvel rendelkező kutyák versenye. Itt a kutya küllemét nézik elsősorban, azt, hogy melyik kutya mennyire felel meg a hivatalos standard feltételeinek. Kedvenceinket egy nemzetközileg elismert küllembíró, aki (remélhetőleg) jártas a fajtában. Különböző osztályokban nevezhetőek a kutyák, amin belül sorolják a kutyákat, majd ezeket az osztályok győzteseit összevetik, majd délután a fajtagyőztesek konkurálnak. (Erről nem szaporítanám tovább a szót, külön bejegyzés lenne mire - talán - sikerülne elmagyaráznom, mi hogyan is működik, mi a menete az egésznek.)


Mivel a kutyakiállítás egy szépségverseny, ezért nem csak a kutya anatómiája fontos. Egy hosszabb szőrű kutyánál a kozmetikán is rengeteg minden múlik. Sok minden eltüntethető, vagy éppen kiemelhető pár nyisszantással, és egy szuper kutyát is tönkre lehet tenni ügyetlenkedésünkkel. (Ezért ha már úgy döntünk, hogy nevezünk, keressünk fel egy jó kozmetikust)

A bíró mozgásban, és beállításban is bírálja kutyánkat. Ezeken is rengeteg minden múlik. Kisebb, nagyobb hibákat itt is el lehet tüntetni, vagy éppen előhozni ezeket.
Minden cm sokat számít, a fej tartása, lábak, farok, sorolhatnám, valamint a mozgáson, a megfelelő tempó kiválasztásán is. A kutya mozgása dinamikus legyen, de ne vágtázzon.
Éppen ezért jó, ha felkérünk egy handlert, aki rutinosan, határozottan felvezeti kutyánkat. Ám figyeljünk arra, nem mindig az eredmény a fontos, kedvencünknek jól is kell éreznie közben magát.
A profi kutyák, handlereik mögött rengeteg gyakorlás, tapasztalat áll. Sokszor látni, hogy megkapják "ó, neked könnyű ilyen kutyával". Ám ezek a kutyák sem születtek úgy, hogy tökéletes ringdresszúrájuk volt.

Egy handler feladata igen összetett. Elsőként tökéletesen ismernie kell az adott fajta standardjét, illetve a kutyája hibáit. Ismernie kell a kutyát, tudni, mire-mit fog reagálni, mik a problémái, mire van tanítva. Mindannyian mások vagyunk, másképp képezzük kutyáinkat, és persze minden kutyának más a természete, ezért a felvezetőnek mindig idomulnia kell ezekhez. Nincs tökéletes kutya, mindig van mit "takargatni".  Láttam már egy átlagos kutyát BIS-t nyerni, fantasztikus felvezetővel, és láttam őt saját magának árnyékaként, amikor egy hozzá nem értő kezében volt, kutyára rá sem lehetett ismerni, ha jól tudom, nagyon jót kapott. Nem utolsó sorban kutyának a ringben jól kell éreznie magát, mutatnia kell magát. Ha kutyánk nem szereti ezt, nem sok mindent fogunk elérni vele.

" Ahogyan régen, és most látom a kutyákat "
Azt hiszem nem vagyok egyedül ezzel.. :)
forrás: http://www.facebook.com/HandlersLifeIfYouKnowWhatIMean?fref=ts

forrás: Glamour Show Leads
Itt látszik a póráz helyes használata
Nem hátrány, ha a felvezető elegánsan (de nem hivalkodóan, magassarkú kizárva, veszélyes mind a kutyára, mind a felvezetőre, valamint nagy divat a miniszoknya, néhány bírónál előny, néhánynál kevésbé.. én csak feszengeni tudok benne, felvezetni nem.) van felöltözve (vannak fajták, pl. német juhász, ahol ez hanyagolható, ott a sportos viselet az elfogatott, kivéve persze nagyobb rendezvényeken), ezzel is megtisztelve a bírót. Ruhánk ne olvadjon egybe a kutya színével, lehetőleg fekete kutyához ne fekete kosztümöt/öltönyt húzzunk. Pórázunk se legyen ormótlanul vastag, abban nem lehet felvezetni. Legyen vékony, kb. 1,5 m-nél szerintem nem jó ha hosszabb, azzal már csak szerencsétlenkedni lehet a legtöbb kutyánál. A pórázt a kutya állkapocscsontja alatt rögzítsük, figyeljünk rá, hogy ne legyen tokája, ez akkor fordul elő, ha túlságosan lentre szorítjuk a pórázt.
A ringben udvariasan viselkedik, (köszön a bírónak, normális válaszokat ad). Sokszor nehéz elfogadni a bíró döntését, de nagyon ellenszenves tud lenni amikor a ring mellett puffog valaki órákon keresztül, és szidja a bírót, konkurenciát. (Jómagam is egyszer elkövettem azt a hibát, hogy nem megfelelően távoztam a ringből, kicsit idegesebben mint kellett volna, de azóta igyekszem erre is figyelni.)

"Ez az amit kiállítási minőségnek nevezek"
forrás: google

Sosem jó, ha túl izguljuk magunkat a felvezetés előtt, illetve az sem, ha egész nap ráncigájuk a kutyát (vannak olyan kutyák, pl. Rascal is ilyen, akit minél többet hurcibáljuk, annál jobban teljesít.). Ki kell mozgatni kicsit a kutyát, játszani vele egyet, futkorászni, gyakorolni kicsit. De semmiképpen nem jó ha előtte túlhúzzuk, könnyedén elfáradhat, elveszítheti az érdeklődését. jó ha van nálunk egy box, amibe betehetjük kutyánkat, kényelmesen pihenhet, lehetőleg ne a legnagyobb forgatagba legyen egész nap. (Persze azt azért nem tartom követendő példának amikor a "nagy" kutyások egész nap bent aszalják a kutyájukat, majd gyorsan előkapják, aztán szereplés után vissza. Ringbemenetel előtt vigyük el egy eeü-i sétára.
Próbáljunk meg nem túl idegesek lenni a ringben, és ne a kutya legyen a hibás, ha valami nem úgy jön össze ahogy mi szerettük volna, mindenképpen hatalmas dicséret járjon neki a szereplés után. Ne rángassuk a ringben, ne ordibáljunk vele, még ha ez manapság sokaknál nagy divat is lett, nem kell követni. Nem biztos, hogy a ringben ezzel kell felhívni magunkra a bíró figyelmét.


forrás: MEOE HHK
A ringben mozgás közben a bíró általában 4 alakzatot szokott kérni: kör, oda-vissza, páros oda-vissza, háromszög. Semmi bonyolult dolog nincs ezekben, bal kezünkben a kutya, és már mehetünk is! Itt nincs semmilyen kézcsere, bajlódás a fordulatoknál, mint junior handlingben (erről később). Egyedül kutyánk mozgására figyeljünk, hogy szép elegáns legyen.

Beállítás talán a legbonyolultabb dolog az egészben, rengeteg múlik ezen. Kutyánknak az adott pozícióban kell percekig állnia. Sokan kajával vagy labdával (ha ezt választjuk arra figyeljünk, ne zavarja a többieket akik a ringben vannak) állítják kutyájukat. Elsőként a kutya elejét igazítjuk meg, lábak párhuzamosan, talajra merőlegesek. Ezután következik a kutya hátsó lábainak igazítása, ezeket is ugyan így, a legtöbb fajtánál a kutya csánkja legyen merőleges a talajra. minden fajtánál mások a követelmények, jó ha ezekkel tisztában vagyunk. Három fő beállítási forma létezik, európai, free, és amerikai. Vannak fajták, ahol mindhárom elfogadott, tulajdonos/handler kiválaszthatja az ízlésének (de főként a kutya anatómiájának) legmegfelelőbbet.
Rengetegszer lehet látni, hogy a jó ringdresszúrán múlik vagy veszik minden, ha nem tud viselkedni kutyánk, szinte biztosan nem túl sok mindent fog kapni.

Junior Handling a fiatal felvezetőknek egy verseny, ahol nem a kutyát bírálják, hanem a felvezetőt, a felvezetési módot. Két korosztály van, 9-14 és 14-18 éves korig fiúk lányok konkurálnak. Rengeteg szabály van (ezeket a MEOE HHK oldalán, ITT elolvashatjátok), és mielőtt indulunk egy versenyen ezeket illik átnézni. A legfontosabb aranyszabály, hogy ne kerüljünk a bíró és a kutya közé.

Itt már sokkal több alakzat van, sokkal bonyolultabbak, hiszen nem szabad takarnunk a kutyát. (Vicces amikor a kisebb kutyáknál a felvezető átlépi a kutyát, de a bírók ezt nem igazán preferálják.)
Ebben a versenyben akármilyen kutyával indulhatunk, a lényeg, hogy nevezve legyen a kiállításra. Nem kell, hogy saját kutyánk legyen. (Én is így csöppentem bele a kiállításokba. Elmentem egy kiállításra, kértem kutyát, neveztem jh-ba, tanultam, majd ugyanezt ismételgettem... Aztán szépen lassan érkeztek a felkérések.) nagyon jó ez a verseny azoknak a fiataloknak, akik felvezetők szeretnének lenni, de nem tudják hogy kezdjék.

Nem szégyen segítséget kérni a tenyésztőtől, tulajdonostól, más handlerektől. Ám, ha egy felvezetőt megkérünk, hogy segítsen nekünk tiszteljük annyival, hogy előtte megnézzük a szabályzatot, és nem neki kell elmagyaráznia.

Magyarországon elég népszerű ez a verseny, sok versenyző van. Minden CACIB-on a helyezettek pontokat kapnak, év végén pedig a pontverseny győztese utazik Angliába, a Crufts-ra, ahol képviselheti hazánkat ezen a rangos eseményen.

Sok bíró magas mércét állít fel, teszteli a versenyzők leleményességét (én sokkal jobban preferálom azokat a bírókat akik megdolgoztatnak, mint azokat akik kérnek egy oda-visszát, majd döntenek is, ebből nem sok mindent lehet megállapítani, illetve ezekben nem sok nehézség van). Az alapalakzatokon kívül, mint a háromszög, L, T, oda-vissza, kérhet páros bonyolultabb, dupla T, 8-as, alakzatot mint a páros T, vagy páros oda-vissza (ezeknél a kutyáknak középen kell lennie), esetleg kutyacserét kérnek, egy másik versenyző kutyáját kell felvezetni, valamint a bírók mozogni is szoktak a ringben, erre különösen kell figyelni, az is megeshet, hogy oldalt kell váltanunk menet közben, ezt úgy, hogy ne takarjuk a kutyát, és ne essünk ki a ritmusból.
Mozgás közben mindig úgy kell haladnunk, hogy a kutyánk a bíró vonalán haladjon, visszaérve pedig a bíró előtt pár méterrel állítsuk be őt. 

Szinte mindenki megkérdezi, milyen fajtával induljon. Érdemes valami mutatóssal (itt nem feltétlenül a méreteire utalok) érdemez nevezni, de mindenképpen ismerjük a fajtát, a fajta jellemét, hibáit, és a felvezetési stílust. Inkább ne vágjunk bele rögtön egy bonyolult fajtába, könnyen beletörhet a bicskánk. Sok fajta tűnik egyszerűnek, majd miután már sokadjára vezetjük fel őket jövünk rá, semmit sem tudunk még róluk.

Az alakzat befejezésével a beállítás
Páros T 
Végére pedig egy videó, egy Jamies gyakorlásról. Főként a JH-s alapalakzatokat szerettük volna itt bemutatni.
Buckás, gizes-gazos terület, és nem a legjobb formámban tündököltem. De attól még hátha segítség lenne valaki számára. Én mindig videókat nézegettem, így tanultam a legtöbbet. Ha valaki felvezetésre adná a fejét, ajánlani tudom a youtube-ot, beírni a fajta nevét (és esetleg egy rangosabb kiállításét is). Én a mai napig, rengeteg videót nézegetek,ha új fajta felvezetésére kérnek meg, akkor napokat tudok eltölteni videózgatással.


Hasznos oldalak:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések