Lábkeresztezés trükk

Ivett írt már pár bejegyzést arról, hogy hogyan tanítsunk pár trükköt kutyusunknak. Nem másolni, vagy utánozni szeretném a blogját, ugyanazokat a trükköket természetesen nem fogom leírni, azt majd az Ő blogján elolvassátok (egyébként legutóbb egy fantasztikus bejegyzést írt a babesiáról)
Azért szeretnék én is blogot írni a trükkjeinkről, és videókat csinálni, mert sok ember szokott kérdezősködni, hogy egy-egy trükköt hogyan tanultunk meg. Azért választottam ezt a trükköt, mert a leírást a szimpóziumhoz is leírtam, egy kis plusz szórólapként amit az előadás végén osztogatok szét. (De erről később)
Nem vagyok benne biztos, hogy a legjobb, legegyszerűbb ez a módszer ahogy én tanítottam, ezért bármi nemű gondolatra, véleményre vevők vagyunk, vagy akár arra, hogy szeretnétek-e több ilyen jellegű bejegyzést.

Akkor tehát a lábkeresztezés trükk:

Elsőként győződjünk meg róla, hogy kutyánk biztosan tudja a „fekszik” és a „pacsi” vezényszót, ezek kellenek a trükk elsajátításához.



Keressünk egy tálat, ami mellett, majd egyre közelebb pacsikat kérünk tőle, majd kezünket a tál tetejére téve kérünk pacsit. Miután ez már jól megy, elvehetjük a kezünket párszor, lényeg, hogy a mancsa érintse a tálat, ilyenkor klikkeljünk, és ne felejtsünk jutalmazni, valamint ügyeljünk az egész tanítás alatt a fokozatosságra, ha nem megy neki, térjünk vissza az előző lépéshez!
Vezessünk be egy vezényszót erre a mozdulatra, pl.: mancs.


Ezeket ismételjük meg úgy, hogy a kutyánk fekszik, és már a megtanult vezényszót használjuk.

Ezek után a tálat szépen lassan tegyük arrébb a másik irányba, ezzel begyakorolva a lábtartást. (Én Ingriddel anno kihagytam a tálas részt, és ő mindig a másik lábával pacsizott, befordult, nem jött össze a megfelelő lábtartás)


Most ugyanezt ismételjük meg a kezünkkel, miután áttettük a kezünket a másik lábán vezessünk be egy új vezényszót, magára a lábkeresztezésre, pl: kereszt.
Kezünket egyre távolabb húzva kutyánk nem fogja elérni, így valószínűleg a földre fogja tenni a lábát, ilyenkor klikkeljünk. A trükkünk készen is van, sok gyakorlás után kutyánk mutatás nélkül is tudni fogja.






(a videóban látszik, hogy még mindig hamarabb nyúlok a jutiért mint ahogy a klikk elhangzik.... ejnye Orsi, ezt már megtanultad alapfokon)

Megjegyzések

Névtelen üzenete…
Szia, ez ,így fogom majd megtanítani az én kutyámnak, csak annyi benne a 'hiba', hogy ezt a dobozra lepacsizást formálással is meg tudod oldani, úgy biztosabb ;)
További sok sikert a kutyusodhoz! ;))
Nagy Orsi üzenete…
Szia!
Bizony, ha újra akarnám kezdeni, vagy esetleg másik kutyusnak tanítani, tuti úgy csinálnám :)

Népszerű bejegyzések