Kutyasétáltató etikett

http://pctrs.network.hu/clubpicture/1/5/1/5/_/kutyasetaltato_etikett_1515728_6686.jpg

Régóta tervezem megírni ezt a bejegyzést, de a mai Ivettes-Jamies sétánk újra eszembe juttatta. 
Ma sétáltunk Ivettékkel, Drazsi és Jamie el volt engedve a Lukács parkban. Drazsika még nem teljesen okés, behívni nagyon jó be tudom, de kutyákkal még nem a legjobban viselkedik. Általában felugrál rájuk, enyhe Napóleon komplexusa van. De dolgozunk rajta, és egyébként igen, idegesítő, de max 1 percig csinálja, utána talál érdekesebb dolgot. 
Éppen Ingriddel készülődtem gyakorolni amikor jött két boxer. Drazsira rá akartam tenni a pórázt, de addig nyilván póráz nélkül odament ismerkedni, elkezdett ugrálni. Boxerként nekiesett kicsit, de Ivett lapta róla a boxert. Mazsit grabancánál fogva felemeltem, de már Ingridet el is kellett engednem, mert boxerként elég rendesen megtolta, Ingrid elég domináns, de alapból konfliktuskerülő, de sejtettem, hogy ők is egymásnak esnek. Itt is Ivett mentett meg minket 
Gazdi nagy nehezen elment a kutyikkal, bocsánatkérés nélkül.

A sok kóbor kutya mellett nagy bosszúságot tud okozni az önsétáltató, vagy a póráz nélkül sétáló kutyák hada.

Még a kulturáltabb kutyás körökben sem tudják hogyan is kéne kutyát sétáltatni, így ne várjuk el Juliska nénitől, vagy Pistikétő, hogy ő tudja mit hogyan kéne.

Elsőként, a Vadkerten érvényes törvény:
"Közterületen, többlakásos lakóház közös részein és udvarán az ebet a szokásos méretű pórázon kell vezetni." 
Tehát, mi megszegtük a szabályt, de úgy, hogy senkit nem zavartunk vele. Ivettel az utcán mindig pórázon visszük a kutyákat, illetve a parkban csak akkor engedjük el őket, ha ezzel senkinek még egy ici-pici gondot sem okozunk. Se kutya, se ember nincs a környéken.

Ezek mellett az íratlan kutyás szabályok ha másik kutyással találkozunk:
Ha a kutyánk nincs pórázon, mert esetleg külterületen tartózkodunk ne engedjük oda a másikhoz, főként ha az pórázon van. Kutyáinknak privát területre van szüksége, nem biztos hogy jó néven venné, ha odamenne egy másik kutya. Még ha a mi kutyánk barátkozni is akar, lehet nem veszi a másik kutya egyértelmű jelzéseit, vagy csak hirtelen túl gyorsan akar közeledni.
A problémás kutyáknak is joguk van sétálni (hiszen máshogy hogyan oldanák meg a problémát?) ezt vegyünk figyelembe. Ha ilyen gondjaink vannak igyekezzünk kutyamentes területekre járni, mi magunk nem fogjuk tudni megoldani a problémát, bízzuk ezt az oktatókra. Pórázon se vigyük oda a kutyánkat idegen kutyákhoz. Kutyasulin is szólnak mindig, hogy pórázon lévő kutyák ne találkozzanak.
Fordított esetben a teendő:
Ha a kutyánkra ráront egy másik, vagy akár pórázon hozzák is a kutyát mindig laza legyen a póráz, ha esetleg egymásnak esnének, ne pórázzal akarjuk megoldani, engedjük el a pórázt, szedjük szét őket, és utána ráérünk a pórázt markolászni.

Ha megkérnek minket valamire akkor teljesítsük. Lehet, miközben éppen a kedvenc helyünkön játszunk egy családot, kisgyerekeket zavarunk meg. Ilyenkor tegyük kutyánkat pórázra, főleg ha nem tudjuk kontrollálni, vagy megkérnek minket.
Ha elfoglalják kedvenc rohangálós területünket térjünk vissza később, vagy beszéljünk a gazdival, milyen a kutyája, megpróbálhatjátok-e esetleg elengedni őket.

Egyébként én nem tartom valami hű de jó ötletnek ezt a barátkozzunk dolgot. A kutyánknak nem lesz szebb napja attól, hogy feszülten összeszagol egy másik kutyával.
Legyenek barátai a kutyánknak, akikkel tud rohangálni, de ne csak pórázon találkozzanak befeszülve.

Kutyánkat sose feszülő pórázról engedjük el. Mindig legyen a póráz laza, és vezényszóra induljon.

Kutyánk testjeleit is figyeljük, hogy még az első jeleknél közbe tudjunk lépni.
Sétálás közben pedig bátran használjuk a pórázfegyelmet, nehogy úgy járjunk mint Károly bácsi :-)



És ami a legfontosabb. Ha balhéba keveredik a kutyánk kérjünk bocsánatot. Még ha nem is egyértelmű, hogy a mi kedvencünk volt a ludas, akkor is. Tehát tessék begyakorolni ezt a szép szót, és tessék gyakran használni. Csak egy szó, higyjétek el, nem nehéz: bocsánat

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések